"U hebt wellicht gehoor dat Healthcare.gov, de nieuwe website waar mensen ziekteverzekering kunnen aanvragen en betaalbare polissen opzoeken niet zo vlot werkt als gepland." Dat verklaarde VS-president Barack Obama op een inderhaast belegd persevenement op het Witte Huis.

Dat was een understatement. Feit is: de website, het hart van Obama's nieuwe ziektewet ('Obamacare') werkt voor geen meter.

Sinds 1 oktober kunnen mensen op de website intekenen om een ziektepolis te krijgen. Op die manier zouden voor het eerst nagenoeg alle Amerikanen gedekt zijn. Tenminste, zo was gepland.

In de praktijk blijkt de website compleet kaduuk. Mensen moeten uren zitten wachten en vervolgens kunnen ze vaak niet eens een account aanmaken. Resultaat: slechts zeer weinigen waren tot nog toe daadwerkelijk in staat om een ziektepolis af te sluiten. Hoeveel het er precies zijn, is onbekend, want de regering-Obama geeft geen cijfers vrij

Obamacare kraken Obama stelde nog dat de Affordable Care Act (ACA), zoals Obamacare officieel heet, meer is dan alleen maar de website. Die is er slechts voor de 15 procent van de Amerikaanse bevolking die geen verzekering heeft, zei hij. Andere mensen hebben andere voordelen bij de ACA, zoals gratis preventieve zorgen of de uitbreiding van Medicaid, de openbare ziekteverzekering voor de armen.

Dat neemt echter niet weg dat de Republikeinen, nu de government shutdown voorbij is, elke gelegenheid te baat nemen om Obamacare te kraken. Zo klaagt John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, dat Obama allesbehalve transparant is.

"Iedere dag rijzen er nieuwe vragen over de ziektewet van de president, maar een eerlijke uitleg is nergens te vinden", zei Boehner. "Zo zet men een verontrustende traditie voort van een regering die aansprakelijkheid vermijdt en het publiek in het duister houdt."

'Belachelijk' Ook Democraten bekritiseren de chaos bij de lancering. "Onacceptabel" noemde Nancy Pelosi, de Democratische fractieleider in het Huis de toestand. "Ze waren al van bij het begin overweldigd. Er zal nog heel wat moeten gebeuren om de situatie te corrigeren."

Dat mensen massaal intekenen, is van levensbelang voor het welslagen van Obamacare. Het systeem draait op private verzekering. Bijgevolg moeten er voldoende jonge, gezonde mensen meedoen. Dagen zij niet op, dan wegen oudere ziekere patiënten te zwaar door en moeten de premies omhoog, waardoor een hoop mensen zich geen ziekteverzekering meer kunnen permitteren en het hele systeem zijn doel voorbijschiet.

Obama en zijn woordvoerders laten alvast weten dat ze specialisten van binnen en buiten de overheid laten aanrukken om de moeilijkheden zo snel mogelijk te verhelpen.

Dat wordt tijd, vindt de Republikeinse senator John McCain. "Stuur Air Force One (het presidentiële vliegtuig; red.) naar Silicon Valley, laad het vol slimme mensen en breng ze terug naar Washington om dit probleem op te lossen. Dit is belachelijk en iedereen weet het." (TV)

"U hebt wellicht gehoor dat Healthcare.gov, de nieuwe website waar mensen ziekteverzekering kunnen aanvragen en betaalbare polissen opzoeken niet zo vlot werkt als gepland." Dat verklaarde VS-president Barack Obama op een inderhaast belegd persevenement op het Witte Huis. Dat was een understatement. Feit is: de website, het hart van Obama's nieuwe ziektewet ('Obamacare') werkt voor geen meter. Sinds 1 oktober kunnen mensen op de website intekenen om een ziektepolis te krijgen. Op die manier zouden voor het eerst nagenoeg alle Amerikanen gedekt zijn. Tenminste, zo was gepland. In de praktijk blijkt de website compleet kaduuk. Mensen moeten uren zitten wachten en vervolgens kunnen ze vaak niet eens een account aanmaken. Resultaat: slechts zeer weinigen waren tot nog toe daadwerkelijk in staat om een ziektepolis af te sluiten. Hoeveel het er precies zijn, is onbekend, want de regering-Obama geeft geen cijfers vrij Obamacare kraken Obama stelde nog dat de Affordable Care Act (ACA), zoals Obamacare officieel heet, meer is dan alleen maar de website. Die is er slechts voor de 15 procent van de Amerikaanse bevolking die geen verzekering heeft, zei hij. Andere mensen hebben andere voordelen bij de ACA, zoals gratis preventieve zorgen of de uitbreiding van Medicaid, de openbare ziekteverzekering voor de armen. Dat neemt echter niet weg dat de Republikeinen, nu de government shutdown voorbij is, elke gelegenheid te baat nemen om Obamacare te kraken. Zo klaagt John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, dat Obama allesbehalve transparant is. "Iedere dag rijzen er nieuwe vragen over de ziektewet van de president, maar een eerlijke uitleg is nergens te vinden", zei Boehner. "Zo zet men een verontrustende traditie voort van een regering die aansprakelijkheid vermijdt en het publiek in het duister houdt." 'Belachelijk' Ook Democraten bekritiseren de chaos bij de lancering. "Onacceptabel" noemde Nancy Pelosi, de Democratische fractieleider in het Huis de toestand. "Ze waren al van bij het begin overweldigd. Er zal nog heel wat moeten gebeuren om de situatie te corrigeren." Dat mensen massaal intekenen, is van levensbelang voor het welslagen van Obamacare. Het systeem draait op private verzekering. Bijgevolg moeten er voldoende jonge, gezonde mensen meedoen. Dagen zij niet op, dan wegen oudere ziekere patiënten te zwaar door en moeten de premies omhoog, waardoor een hoop mensen zich geen ziekteverzekering meer kunnen permitteren en het hele systeem zijn doel voorbijschiet. Obama en zijn woordvoerders laten alvast weten dat ze specialisten van binnen en buiten de overheid laten aanrukken om de moeilijkheden zo snel mogelijk te verhelpen. Dat wordt tijd, vindt de Republikeinse senator John McCain. "Stuur Air Force One (het presidentiële vliegtuig; red.) naar Silicon Valley, laad het vol slimme mensen en breng ze terug naar Washington om dit probleem op te lossen. Dit is belachelijk en iedereen weet het." (TV)