Oekraïne plant zonnepark rond Tsjernobyl

Pripyat bij Tsjernobyl © Reuters

De Oekraïense regering wil van het onbewoonbare gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl een van de grootste zonneparken ter wereld maken.

Na de kernramp in 1986 werd rondom de centrale van Tsjernobyl een spergebied van 1000 vierkante kilometer afgebakend. De straling maakt landbouw of houtkap te gevaarlijk, maar Oekraïne denkt er wel zon te kunnen oogsten.

De Britse krant The Guardian kon een presentatie voor investeerders inkijken waarin het plan uit de doeken wordt gedaan. Oekraïne wil er een zonnepark bouwen van 6000 hectare, goed voor een capaciteit van 1 gigawatt. Het park zou in zes maanden tijd gebouwd kunnen worden.

In een interview met het financiële persbureau Bloomberg zei minister van ecologie Ostap Semerak dat twee Amerikaanse investeerders en vier Canadese energiebedrijven interesse hebben getoond. “De site heeft echt een goed potentieel voor hernieuwbare energie”, zegt Semerak. “Er zijn al hoogspanningsleidingen die voor de kerncentrale werden gebruikt, de grond is er erg goedkoop en we hebben personeel dat opgeleid is om in energiecentrales te werken.”

Rusland

Oekraïne slaat twee vliegen in één klap, want meer hernieuwbare energie is ook een manier om minder afhankelijk te worden van Russisch gas.

De Europese Ontwikkelingsbank waarschuwt echter voor teveel optimisme rond het project. De uitvoering daarvan is “nog niet imminent”, zegt de bank. Het moet betaalbaar en winstgevend zijn en aan de hoogste milieustandaarden voldoen voor de bank er haar schouders onder zet, zei een woordvoerder.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content