Shell schrapt een deel van zijn ict-activiteiten en besteedt een ander deel uit aan Oost-Europa. Die stap is onderdeel van een jarenlange offshoring-trend binnen het concern.

Eind december 2007 berichtte de website RoyalDutchShellPlc.com, een website die protesteert tegen Shell, dat Shell om kosten te besparen een belangrijk deel van haar ict wil uitbesteden en daarover onderhandelingen voert met drie uitbestedingspartijen voor verschillende onderdelen: EDS, het Duitse T-Systems en AT&T. Die onderhandelingen moeten in maart 2008 tot concrete contracten leiden, zo bevestigde een Shell-woordvoerder. Het gaat daarbij om offshoring-contracten naar Oost-Europa.

Door de uitbesteding verdwijnen volgens RoyalDutchShellPlc.com waarschijnlijk 3200 ict-functies. Bronnen binnen Shell zeggen dat het daarbij echter vooral om freelancer-contracten gaat, zo meldt de anti-Shellwebsite. IT Professional weet dat de Belgische it'ers ondergebracht worden bij EDS, maar dat er voor de rest voor hen weinig verandert. Aan Computable zei de Nederlandse Shell-woordvoerder Wim van de Wiel in december: "Wij zijn al ongeveer een jaar bezig met het outsourcen van onze ict-infrastructuur. Meer kan ik niet zeggen. In maart 2008 kunnen we pas meer bekendmaken."

Het offshoren van ict-activiteiten is geen nieuw beleid binnen Shell. Een woordvoerder zei in 2004 al: "Wij willen onze it-infrastructuur rationaliseren: minder applicaties, beheerd door minder mensen en tegen lagere kosten. Uiteindelijk moeten alle Shell-kantoren wereldwijd standaard it-diensten kunnen afnemen."

In de zomer van 2004 schrapte het olieconcern tussen de 1900 en 2800 ict-banen (op een totaal van 9300). Voor een deel ging het om werk dat niet meer werd hervat en voor een deel om werk dat naar de lagelonenlanden Maleisië en India werd verplaatst. Daarvoor tekende Shell raamcontracten met de Indiase offshorespecialist Wipro en IBM.

De sanering maakte deel uit van het besparingsprogramma IT Vision dat vanaf 2008 een jaarlijkse kostenreductie van 850 miljoen dollar behoort op te leveren. Doel is om met de prijseffectiviteit van de geleverde ict-diensten tot de top van de markt te behoren, stelde it-directeur Peter Blauwhoff in 2004.

In 2003 besteedde de oliemaatschappij zijn werkplekbeheer uit aan Getronics en kreeg Logica CMG een order voor een SAP-implementatie, in plaats van dat deze opdracht werd gegund aan Shell Information Technology International (Siti), de ict-divisie van Shell.

Begin 2001 stootte Shell haar softwareafdeling af. Deze 50-koppige afdeling ontwikkelde de datawarehouse-oplossing Kalido. Deze oplossing werd vanaf 2001 ondergebracht binnen het bedrijf Kalido. Shell bleef in eerste instantie aandeelhouder, maar vanaf 2003 werd Kalido geheel verzelfstandigd.

In samenwerking met Computable

Shell schrapt een deel van zijn ict-activiteiten en besteedt een ander deel uit aan Oost-Europa. Die stap is onderdeel van een jarenlange offshoring-trend binnen het concern. Eind december 2007 berichtte de website RoyalDutchShellPlc.com, een website die protesteert tegen Shell, dat Shell om kosten te besparen een belangrijk deel van haar ict wil uitbesteden en daarover onderhandelingen voert met drie uitbestedingspartijen voor verschillende onderdelen: EDS, het Duitse T-Systems en AT&T. Die onderhandelingen moeten in maart 2008 tot concrete contracten leiden, zo bevestigde een Shell-woordvoerder. Het gaat daarbij om offshoring-contracten naar Oost-Europa. Door de uitbesteding verdwijnen volgens RoyalDutchShellPlc.com waarschijnlijk 3200 ict-functies. Bronnen binnen Shell zeggen dat het daarbij echter vooral om freelancer-contracten gaat, zo meldt de anti-Shellwebsite. IT Professional weet dat de Belgische it'ers ondergebracht worden bij EDS, maar dat er voor de rest voor hen weinig verandert. Aan Computable zei de Nederlandse Shell-woordvoerder Wim van de Wiel in december: "Wij zijn al ongeveer een jaar bezig met het outsourcen van onze ict-infrastructuur. Meer kan ik niet zeggen. In maart 2008 kunnen we pas meer bekendmaken." Het offshoren van ict-activiteiten is geen nieuw beleid binnen Shell. Een woordvoerder zei in 2004 al: "Wij willen onze it-infrastructuur rationaliseren: minder applicaties, beheerd door minder mensen en tegen lagere kosten. Uiteindelijk moeten alle Shell-kantoren wereldwijd standaard it-diensten kunnen afnemen." In de zomer van 2004 schrapte het olieconcern tussen de 1900 en 2800 ict-banen (op een totaal van 9300). Voor een deel ging het om werk dat niet meer werd hervat en voor een deel om werk dat naar de lagelonenlanden Maleisië en India werd verplaatst. Daarvoor tekende Shell raamcontracten met de Indiase offshorespecialist Wipro en IBM. De sanering maakte deel uit van het besparingsprogramma IT Vision dat vanaf 2008 een jaarlijkse kostenreductie van 850 miljoen dollar behoort op te leveren. Doel is om met de prijseffectiviteit van de geleverde ict-diensten tot de top van de markt te behoren, stelde it-directeur Peter Blauwhoff in 2004. In 2003 besteedde de oliemaatschappij zijn werkplekbeheer uit aan Getronics en kreeg Logica CMG een order voor een SAP-implementatie, in plaats van dat deze opdracht werd gegund aan Shell Information Technology International (Siti), de ict-divisie van Shell. Begin 2001 stootte Shell haar softwareafdeling af. Deze 50-koppige afdeling ontwikkelde de datawarehouse-oplossing Kalido. Deze oplossing werd vanaf 2001 ondergebracht binnen het bedrijf Kalido. Shell bleef in eerste instantie aandeelhouder, maar vanaf 2003 werd Kalido geheel verzelfstandigd. In samenwerking met Computable