De designer Ettore Sottsass, die gedurende 20 jaar adviseur was bij het Italiaanse it-bedrijf Olivetti, is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij ontwierp ondermeer het design voor de rode Valentino schrijfmachine en de eerste Italiaanse zakrekenmachine.

Ettore Sottsass werd in Oostenrijk geboren, maar verhuisde op z'n twaalfde naar Turijn. Sottsass was veelzijdig en ontwierp meubels, ceramiek en werkte samen aan heel wat woonprojecten. Vanaf 1958 is hij gedurende twintig jaar adviseur voor de Italiaanse industriële groep Olivetti die toen net een elektronicadivisie had opgezet. Met de hulp van ingenieur Mario Tchou ontwierp Sottsass een lange reeks technisch vernieuwende, esthetisch verbluffende producten. Zoals de Tekne, een electronische schrijfmachine, de Elea 9003, de eerste Italiaanse zakrekenmachine (in 1959 bekroond met de gegeerde Compasso d'Oro), of nog de knalrode Valentine, een schrijfmachine die Sottsass ooit op cynische wijze beschreef als "té voor de hand liggend: een beetje als een meisje met te veel make-up en een heel kort rokje."

Bron: Weekend Knack

De designer Ettore Sottsass, die gedurende 20 jaar adviseur was bij het Italiaanse it-bedrijf Olivetti, is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij ontwierp ondermeer het design voor de rode Valentino schrijfmachine en de eerste Italiaanse zakrekenmachine. Ettore Sottsass werd in Oostenrijk geboren, maar verhuisde op z'n twaalfde naar Turijn. Sottsass was veelzijdig en ontwierp meubels, ceramiek en werkte samen aan heel wat woonprojecten. Vanaf 1958 is hij gedurende twintig jaar adviseur voor de Italiaanse industriële groep Olivetti die toen net een elektronicadivisie had opgezet. Met de hulp van ingenieur Mario Tchou ontwierp Sottsass een lange reeks technisch vernieuwende, esthetisch verbluffende producten. Zoals de Tekne, een electronische schrijfmachine, de Elea 9003, de eerste Italiaanse zakrekenmachine (in 1959 bekroond met de gegeerde Compasso d'Oro), of nog de knalrode Valentine, een schrijfmachine die Sottsass ooit op cynische wijze beschreef als "té voor de hand liggend: een beetje als een meisje met te veel make-up en een heel kort rokje." Bron: Weekend Knack