De organisatie achter het One Laptop Per Child project (OLPC) werkt aan een ultradunne tablet pc die minder dan 100 dollar moet gaan kosten.

Het apparaatje, dat de naam XO-3 meekrijgt, is uitgerust met een aanraakscherm en een camera, en wordt opgeladen via inductie. Het plastieken ontwerp dat vandaag voorligt, is ongeveer half zo dun als een iPhone, en bovendien ook waterbestendig.

Aan de bovenkant van het scherm zit een groene draagring, de processor is gebaseerd op ARM-architectuur. Volgens de organisatie zou een prijs tussen de 70 en 90 dollar perfect haalbaar moeten zijn.

De geschiedenis leert echter dat OLPC haar torenhoge ambities niet altijd waar kan maken. De eerste XO computer zou een prijskaartje van 100 dollar meekrijgen, maar bij de introductie kostte hij bijna het dubbele (op dit ogenblik ongeveer 170 dollar).

Intussen laat Nicholas Negroponte, de initiatiefnemer achter OLPC, weten aan het zakenblad Forbes dat hij hoopt op de hulp van pc-fabrikanten. OLPC is wel verantwoordelijk voor het ontwerp, maar hoeft het apparaatje niet zo nodig zelf te fabriceren.

Overigens, en dit terzijde, is de Belg Rudy Aernoudt sinds begin april directeur-generaal van OLPC Europe. Hoofdredacteur Luc Blyaert van Data News sprak [enkele maanden geleden] nog met hem over het One Laptop Per Child project.

De organisatie achter het One Laptop Per Child project (OLPC) werkt aan een ultradunne tablet pc die minder dan 100 dollar moet gaan kosten. Het apparaatje, dat de naam XO-3 meekrijgt, is uitgerust met een aanraakscherm en een camera, en wordt opgeladen via inductie. Het plastieken ontwerp dat vandaag voorligt, is ongeveer half zo dun als een iPhone, en bovendien ook waterbestendig. Aan de bovenkant van het scherm zit een groene draagring, de processor is gebaseerd op ARM-architectuur. Volgens de organisatie zou een prijs tussen de 70 en 90 dollar perfect haalbaar moeten zijn. De geschiedenis leert echter dat OLPC haar torenhoge ambities niet altijd waar kan maken. De eerste XO computer zou een prijskaartje van 100 dollar meekrijgen, maar bij de introductie kostte hij bijna het dubbele (op dit ogenblik ongeveer 170 dollar). Intussen laat Nicholas Negroponte, de initiatiefnemer achter OLPC, weten aan het zakenblad Forbes dat hij hoopt op de hulp van pc-fabrikanten. OLPC is wel verantwoordelijk voor het ontwerp, maar hoeft het apparaatje niet zo nodig zelf te fabriceren. Overigens, en dit terzijde, is de Belg Rudy Aernoudt sinds begin april directeur-generaal van OLPC Europe. Hoofdredacteur Luc Blyaert van Data News sprak [enkele maanden geleden] nog met hem over het One Laptop Per Child project.