Als het van het Amerikaanse Motion 2 Energy (M2E) afhangt, kunnen we binnenkort onze gsm of smartphone opladen door... er mee rond te lopen. Het bedrijf ontwikkelt stroomgenerators zo groot als een D-batterij, die energie halen uit beweging.

Het is altijd al een van de grootste problemen geweest waar de fabrikanten van gsm's en smartphones mee te kampen hebben: het stroomverbruik. Elke nieuwe functie verbruikt weer een tikkeltje meer energie, zodat een batterij - ondanks de gestegen capaciteit van de nieuwste generaties - sneller dan verwacht leegloopt. En omdat je een stroomadapter nu eenmaal niet altijd met je meesleurt of omdat een stopcontact niet altijd in de buurt is, zijn alternatieve stroombronnen zeker geen overbodige luxe.

Zo kun je al een hele poos gadgets kopen waarmee je de batterij van je gsm beperkt kunt opladen door volgens het principe van een dynamo aan een hendel te draaien. Ook M2E haalt energie uit beweging, maar het bedrijf is er wel in geslaagd om de form factor binnen de afmetingen van een staafbatterij van het type D te houden. De stroom wordt opgewekt door magnetische inductie: flink schudden met het toestel of gewoon rondlopen met een gsm in je broekzak moet met andere woorden volstaan om de batterij op te laden.

Dat de technologie géén science-fiction is, blijkt uit de samenwerking van M2E met het Amerikaanse leger. 'Mission-critical electronics' van gevechtssoldaten worden via deze technologie van de nodige stroom voorzien.

Als het van het Amerikaanse Motion 2 Energy (M2E) afhangt, kunnen we binnenkort onze gsm of smartphone opladen door... er mee rond te lopen. Het bedrijf ontwikkelt stroomgenerators zo groot als een D-batterij, die energie halen uit beweging. Het is altijd al een van de grootste problemen geweest waar de fabrikanten van gsm's en smartphones mee te kampen hebben: het stroomverbruik. Elke nieuwe functie verbruikt weer een tikkeltje meer energie, zodat een batterij - ondanks de gestegen capaciteit van de nieuwste generaties - sneller dan verwacht leegloopt. En omdat je een stroomadapter nu eenmaal niet altijd met je meesleurt of omdat een stopcontact niet altijd in de buurt is, zijn alternatieve stroombronnen zeker geen overbodige luxe. Zo kun je al een hele poos gadgets kopen waarmee je de batterij van je gsm beperkt kunt opladen door volgens het principe van een dynamo aan een hendel te draaien. Ook M2E haalt energie uit beweging, maar het bedrijf is er wel in geslaagd om de form factor binnen de afmetingen van een staafbatterij van het type D te houden. De stroom wordt opgewekt door magnetische inductie: flink schudden met het toestel of gewoon rondlopen met een gsm in je broekzak moet met andere woorden volstaan om de batterij op te laden. Dat de technologie géén science-fiction is, blijkt uit de samenwerking van M2E met het Amerikaanse leger. 'Mission-critical electronics' van gevechtssoldaten worden via deze technologie van de nodige stroom voorzien.