Leveranciers van opslagsystemen zagen hun omzet in het eerste kwartaal van 2009 dalen. Toch werd er meer capaciteit aan opslag verkocht. De grote kortingen krijgen de schuld.

In totaal werd er met alle disk storage systemen in het eerste kwartaal van 2009 een omzet gehaald van 5,6 miljard dollar, zegt onderzoeksbureau IDC in zijn Worldwide Quarterly Disk Storage Systems Tracker-rapport. Dat is 18,2 procent lager dan hetzelfde kwartaal van 2008. De hoeveelheid verkochte petabvtes aan storage steeg echter in het eerste kwartaal van 2009. In totaal werd er in dat kwartaal 2146 petabytes verkocht. Dat is 14,8 procent meer dan het eerste kwartaal van 2008.

Dat de omzet daalt, maar er toch meer opslagcapaciteit wordt verkocht, heeft te maken met de flinke kortingen die door de storage leveranciers worden gegeven. De kortingen zijn hoger dan vroeger, aldus IDC. Bedrijven kampen met strakke budgetten en een neergaande economie, maar hebben steeds meer behoefte aan opslag. Veel klanten kopen daardoor minder prijzige systemen. Zo stappen klanten over van midrange naar entry-level producten. Grootzakelijke klanten stappen over van datacenter storage oplossingen naar midrange storage oplossingen.

Een gemiddelde grootzakelijke storage oplossing kostte eerder 500.000 dollar of meer. Maar nu zijn de prijzen tussen 300.000 en 500.000 dollar. De snelst groeiende markt betreft de opslagsystemen onder de 50.000 dollar. Deze worden over de hele linie gebruikt. Grote opslagleveranciers zien dat hun goedkopere producten vaker worden verkocht dan de prijzige varianten. Kleinere leveranciers profiteren van de vraag naar goedkope, energiezuinige producten, die toepassingen hebben zoals iSCSI.

In samenwerking met Computable

Leveranciers van opslagsystemen zagen hun omzet in het eerste kwartaal van 2009 dalen. Toch werd er meer capaciteit aan opslag verkocht. De grote kortingen krijgen de schuld. In totaal werd er met alle disk storage systemen in het eerste kwartaal van 2009 een omzet gehaald van 5,6 miljard dollar, zegt onderzoeksbureau IDC in zijn Worldwide Quarterly Disk Storage Systems Tracker-rapport. Dat is 18,2 procent lager dan hetzelfde kwartaal van 2008. De hoeveelheid verkochte petabvtes aan storage steeg echter in het eerste kwartaal van 2009. In totaal werd er in dat kwartaal 2146 petabytes verkocht. Dat is 14,8 procent meer dan het eerste kwartaal van 2008. Dat de omzet daalt, maar er toch meer opslagcapaciteit wordt verkocht, heeft te maken met de flinke kortingen die door de storage leveranciers worden gegeven. De kortingen zijn hoger dan vroeger, aldus IDC. Bedrijven kampen met strakke budgetten en een neergaande economie, maar hebben steeds meer behoefte aan opslag. Veel klanten kopen daardoor minder prijzige systemen. Zo stappen klanten over van midrange naar entry-level producten. Grootzakelijke klanten stappen over van datacenter storage oplossingen naar midrange storage oplossingen. Een gemiddelde grootzakelijke storage oplossing kostte eerder 500.000 dollar of meer. Maar nu zijn de prijzen tussen 300.000 en 500.000 dollar. De snelst groeiende markt betreft de opslagsystemen onder de 50.000 dollar. Deze worden over de hele linie gebruikt. Grote opslagleveranciers zien dat hun goedkopere producten vaker worden verkocht dan de prijzige varianten. Kleinere leveranciers profiteren van de vraag naar goedkope, energiezuinige producten, die toepassingen hebben zoals iSCSI. In samenwerking met Computable