Er zijn weinig spionageschandalen waarover zo snel zo veel bewijzen in de pers opdoken. Al in september 2013 lag 'Operation Socialist' tegen 'Merion Zeta', de codenaam voor Belgacom, op de straatstenen. Luttele maanden eerder was Belgacom de hacking zelf op het spoor gekomen dankzij de Nederlandse beveiliger Fox-IT.

Het Duitse magazine Der Spiegel onthulde toen drie topsecret slides van het Network Analysis Center (NAC), een afdeling van de Britse geheime dienst GCHQ (Government Communications Headquarters). Daaruit bleek zwart op wit dat de Britten schuilgingen achter de hacking bij de Belgacomdochter BICS. Hun doel: toegang krijgen tot de belangrijkste routers van de telecomgigant.

Het Belgische gerecht begon zijn onderzoek drie jaar geleden, nadat Belgacom in juli 2013 een klacht had ingediend bij het federaal parket. Momenteel wordt nog gekeken naar de resultaten van een 'rogatoire commissie', een onderzoeksdaad in het buitenland, maar de speurders koesteren maar weinig hoop dat hun onderzoek zal uitmonden in effectieve vervolgingen.

De woordvoerder van het federaal parket Eric Van Der Sypt stelt dat het te vroeg is voor conclusies zolang het onderzoek loopt, maar welingelichte bronnen meldden aan De Tijd dat de kans op vervolgingen uiterst miniem is.

(Belga/WK)

Er zijn weinig spionageschandalen waarover zo snel zo veel bewijzen in de pers opdoken. Al in september 2013 lag 'Operation Socialist' tegen 'Merion Zeta', de codenaam voor Belgacom, op de straatstenen. Luttele maanden eerder was Belgacom de hacking zelf op het spoor gekomen dankzij de Nederlandse beveiliger Fox-IT. Het Duitse magazine Der Spiegel onthulde toen drie topsecret slides van het Network Analysis Center (NAC), een afdeling van de Britse geheime dienst GCHQ (Government Communications Headquarters). Daaruit bleek zwart op wit dat de Britten schuilgingen achter de hacking bij de Belgacomdochter BICS. Hun doel: toegang krijgen tot de belangrijkste routers van de telecomgigant. Het Belgische gerecht begon zijn onderzoek drie jaar geleden, nadat Belgacom in juli 2013 een klacht had ingediend bij het federaal parket. Momenteel wordt nog gekeken naar de resultaten van een 'rogatoire commissie', een onderzoeksdaad in het buitenland, maar de speurders koesteren maar weinig hoop dat hun onderzoek zal uitmonden in effectieve vervolgingen. De woordvoerder van het federaal parket Eric Van Der Sypt stelt dat het te vroeg is voor conclusies zolang het onderzoek loopt, maar welingelichte bronnen meldden aan De Tijd dat de kans op vervolgingen uiterst miniem is.(Belga/WK)