Onderzoekers van het Karlsruher Institut für Technologie in Baden-Württemberg hebben een nieuw wereldrecord gevestigd, dat van het 'snelste draadloze internet ooit'.

Ze slaagden er middels fotonische radiosignalen in om informatie draadloos over een afstand van 20 meter te versturen met een snelheid van 100 gigabits per seconde. Ze gebruikten daarbij een frequentie van 237,5 GHz. Het vorige wereldrecord stond ook op naam van de Duitsers: 40 Gbps over een afstand van 1 kilometer.

Hoe snel is dit nu werkelijk? "Met een snelheid van 100 gigabits per seconde kun je de inhoud van één blu-ray of van vijf dvd's binnen de twee seconden van één toestel naar een ander versturen", verduidelijkt onderzoeker Ingmar Kallfass, die het project leidt. Ter vergelijking: 5G, de "honderd keer snellere" opvolger van 4G waar men in Europa en Azië aan werkt, haalde tijdens een test een snelheid van 1 gigabit per seconde.

Wanneer deze draadloze internetsnelheden commercieel uitgerold kunnen worden, is nog niet duidelijk. Deze manier van data versturen zou wel een goed alternatief kunnen zijn voor glasvezel, vooral op plaatsen waar bekabeling duur of onmogelijk is, zoals op het platteland of op plaatsen met veel water.

Onderzoekers van het Karlsruher Institut für Technologie in Baden-Württemberg hebben een nieuw wereldrecord gevestigd, dat van het 'snelste draadloze internet ooit'. Ze slaagden er middels fotonische radiosignalen in om informatie draadloos over een afstand van 20 meter te versturen met een snelheid van 100 gigabits per seconde. Ze gebruikten daarbij een frequentie van 237,5 GHz. Het vorige wereldrecord stond ook op naam van de Duitsers: 40 Gbps over een afstand van 1 kilometer. Hoe snel is dit nu werkelijk? "Met een snelheid van 100 gigabits per seconde kun je de inhoud van één blu-ray of van vijf dvd's binnen de twee seconden van één toestel naar een ander versturen", verduidelijkt onderzoeker Ingmar Kallfass, die het project leidt. Ter vergelijking: 5G, de "honderd keer snellere" opvolger van 4G waar men in Europa en Azië aan werkt, haalde tijdens een test een snelheid van 1 gigabit per seconde.Wanneer deze draadloze internetsnelheden commercieel uitgerold kunnen worden, is nog niet duidelijk. Deze manier van data versturen zou wel een goed alternatief kunnen zijn voor glasvezel, vooral op plaatsen waar bekabeling duur of onmogelijk is, zoals op het platteland of op plaatsen met veel water.