Cider heet het project van zes informaticastudenten aan de Colombia University. Ze ontwikkelden een architectuur die het mogelijk maakt om iOS-applicaties te laten werken op een toestel met een Android-besturingssysteem. Het gaat dan niet om een gevirtualiseerde omgeving, maar wel degelijk het 'native' werkend maken van iOS-apps in een Android-omgeving met de nodige frameworks en libraries.

Cider doet dat met een softwaretruukje waarbij het een app tracht wijs te maken dat er wel degelijk een Apple XNU-kernel draaiende is, terwijl het in essentie nog steeds de Android-kernel is.

Nog heel wat werk

Het gaat wel nog maar om een proof-of-concept. De studenten gebruikten een Nexus 7 om iOS-apps te draaien zoals iBooks en Yelp. De performantie is bovendien helemaal nog niet om over naar huis te schrijven en heel wat functionaliteit ontbreekt. Een iOS-app gaat er van uit dat hardware als de 3G-chip, Bluetooth, gps en camera aanwezig en toegankelijk is. Cider ondersteunt die hardware echter niet, en dus werken iOS-apps die beroep doen op zo'n hardware niet. De Yelp-app bijvoorbeeld werkt enkel als je de 'location services' uitschakelt - omdat de gps-chip dan niet aangesproken wordt.

Veel werk voor de boeg dus, maar de zes studenten zijn wel van plan om dat ook te doen en Cider verder te ontwikkelen.

Geïnteresseerden kunnen de volledige paper ('Cider: Native Execution of iOS Apps on Android') hier downloaden.

Cider heet het project van zes informaticastudenten aan de Colombia University. Ze ontwikkelden een architectuur die het mogelijk maakt om iOS-applicaties te laten werken op een toestel met een Android-besturingssysteem. Het gaat dan niet om een gevirtualiseerde omgeving, maar wel degelijk het 'native' werkend maken van iOS-apps in een Android-omgeving met de nodige frameworks en libraries.Cider doet dat met een softwaretruukje waarbij het een app tracht wijs te maken dat er wel degelijk een Apple XNU-kernel draaiende is, terwijl het in essentie nog steeds de Android-kernel is.Nog heel wat werkHet gaat wel nog maar om een proof-of-concept. De studenten gebruikten een Nexus 7 om iOS-apps te draaien zoals iBooks en Yelp. De performantie is bovendien helemaal nog niet om over naar huis te schrijven en heel wat functionaliteit ontbreekt. Een iOS-app gaat er van uit dat hardware als de 3G-chip, Bluetooth, gps en camera aanwezig en toegankelijk is. Cider ondersteunt die hardware echter niet, en dus werken iOS-apps die beroep doen op zo'n hardware niet. De Yelp-app bijvoorbeeld werkt enkel als je de 'location services' uitschakelt - omdat de gps-chip dan niet aangesproken wordt.Veel werk voor de boeg dus, maar de zes studenten zijn wel van plan om dat ook te doen en Cider verder te ontwikkelen.Geïnteresseerden kunnen de volledige paper ('Cider: Native Execution of iOS Apps on Android') hier downloaden.