OnePlus lanceert OnePlus 7 en 7 Pro, met pop-up-camera

OnePlus 7 Pro (links) en OnePlus 7 © OnePlus
Pieterjan Van Leemputten

Wat goed is, blijft. Wat beter kan, wordt beter. Met dat in het achterhoofd stelt OnePlus haar nummer 7 en 7 Pro voor, met gebogen schermrand en onzichtbare frontcamera.

Alle snufjes waar andere spelers een half jaar geleden mee uitpakten, maar dan een pak goedkoper. Dat was de samenvatting van onze review van de OnePlus 6T die in november uitkwam. Die leuze gaat nog steeds op, maar niet helemaal. Want OnePlus is intussen ook ‘de eerste’ met iets.

Het bedrijf lanceert twee toestellen: De OnePlus 7 als opvolger van de 6T en de 7 Pro, met een betere camera, beter scherm en betere prestaties.

Zo zien de OnePlus 7 en 7 Pro er bovenaan en onderaan uit.
Zo zien de OnePlus 7 en 7 Pro er bovenaan en onderaan uit.© OnePlus

Camera

De OnePlus 7 heeft voortaan een 48 megapixel camera, waar de 6T het met 16 en 48 megapixel moest doen. De nieuwe versie combineert vier pixels in 1 om een scherper (12 megapixel) beeld te genereren.

Voor het eerst gebruikt de smartphone haar eigen camerasoftware, Ultrashot, die onder meer scene detection en automatische HDR hanteert voor optimale beeldkwaliteit. Video’s worden opgenomen in 4K aan 30 of 60 frames per seconde, met een super slow motion-functie (240 fps aan 1080p of 480 fps aan 720p).

De OnePlus 7 Pro gaat een stevige stap verder. Naast de 48 megapixel camera bevat het toestel ook een ultrawide angle lens (16 megapixel en 117 graden breed) en een 8 megapixel telelens die tot 3 keer optische zoom beloofd, en tot 10X digitaal zoomt. Tot slot heeft de 48 megapixel lens bij de 7 Pro een iets groter diafragma (f/1.6 tegenover f/1.7)

Pop-up-camera

De OnePlus 7 pro heeft geen frontcamera op het scherm, wel een pop-up camera die omhoog komt in selfiemodus of wanneer de gezichtsherkenning nodig is.
De OnePlus 7 pro heeft geen frontcamera op het scherm, wel een pop-up camera die omhoog komt in selfiemodus of wanneer de gezichtsherkenning nodig is.© OnePlus

De ‘gewone’ 7 heeft net zoals de 6T een druppelvormige notch waar de frontcamera in verwerkt zit. De 7 Pro pakt het origineler aan en heeft geen selfiecamera op het scherm, tenminste niet zichtbaar. Het scherm vormt één geheel en wanneer je de camera vooraan inschakelt, schuift er bovenaan een camerakop uit, die op slechts een halve seconde weer inschuift.

Dat oogt in eerste instantie wat vreemd, maar werkt in praktijk verrassend vlot. Bij gezichtsdetectie schuift de pop-up-camera snel naar boven. Mocht de telefoon onverwacht vallen, dan detecteert de accelerometer dat en wordt de camera automatisch weer ingeschoven. OnePlus zegt dat de camera getest is om minstens 300.000 keer open en dicht te klappen.

Scherm

Beide toestellen hebben een 6.67 inch scherm met een resolutie van 3120×1440. Bij de OnePlus 7 is dat een gewoon scherm met druppelvorminge notch. De OnePlus 7 Pro heeft een scherm dat lichtjes over de rand heen gaat en, omwille van de pop-up camera, van boven tot onder tot tegen de rand loopt.

De OnePlus 7 Pro (links) en OnePlus 7
De OnePlus 7 Pro (links) en OnePlus 7© OnePlus

Vingerafdrukscanner

Met de 6T introduceerde het bedrijf voor het eerst een vingerafdrukscanner onder het scherm. In de OnePlus 7 zit die op dezelfde plaats, maar is de lens voortaan 7 bij 7 millimeter in plaats van 6X6, een verschil van 36 procent. Tegelijk werkt de scanner met drie lenzen. Die twee zaken moeten de vingerafdrukherkenning een stuk vlotter maken. Volgens OnePlus kan dit nu in theorie op 0,21 seconden, waar dit bij de voorganger nog 0,36 seconden was.

De OnePlus 7 heeft een notch waar de frontcamera in verwerkt zit.
De OnePlus 7 heeft een notch waar de frontcamera in verwerkt zit.© OnePlus

Chipset, RAM en opslag

Onder de motorkap zit de Qualcomm Snapdragon 855, een 7 nanometer processor. Het werkgeheugen maakt gebruik van UFS 3.0 (Ultra Flash Storage), waarvan OnePlus naar eigen zeggen de eerste is die de 3.0 versie gebruikt. Al geeft het bedrijf ook toe dat dit vooral komt omdat Samsung haar Galaxy Fold intussen moest uitstellen.

Hoeveel RAM dat is hangt af van de uitvoering. Bij de 7 heb je keuze tussen 6 en 8 gigabyte. Voor de 7 Pro is dat 6 GB, 8GB of 12 GB. Dat is evenveel als de zwaarste Samsung Galaxy S10+. De 7 Pro beschikt daarbij ook over waterkoeling.

OnePlus 7 Pro
OnePlus 7 Pro© OnePlus

De opslag is wel iets beperkter. Hier geeft OnePlus voor beide toestellen de keuze tussen 128 gigabyte en 256 gigabyte, zonder microSD-slot. OnePlus erkent dat dit minder is dan sommige concurrenten, maar het redeneert dat eindeloze hoeveelheden opslag minder relevant worden naarmate we onze foto’s en muziek vooral in de cloud bewaren.

De batterij van de OnePlus 7 heeft een capaciteit van 3.700 mAh. Bij de 7 Pro is dat 4.000 mAh.

Software

OnePlus 7 Pro
OnePlus 7 Pro© OnePlus

OnePlus heeft de reputatie om met Oxygen OS niet te veel eigen saus te gieten over Android, maar het bedrijf pakt wel uit met RAM-Boost, de opvolger van smartboost. Die laatste zorgde ervoor dat zware apps en games vooraf werden geladen. RAM Boost doet iets vergelijkbaars met alle apps op basis van je gewoontes. Wie elke dag tijdens het pendelen Spotify opzet, zal na verloop van tijd de app sneller zien laden omdat de telefoon weet wanneer je de app ongeveer zal gebruiken.

Prijs

Ondanks het feit dat OnePlus al enkele jaren zeer degelijke toestellen aflevert, blijft het voornaamste verkoopsargument dat het die kwaliteit aan een relatief lage prijs aanbiedt. De nieuwe generatie is iets duurder, maar blijft een prijsbreker in het premium-segment.

De OnePlus 7 is te koop voor 559 euro (6 GB RAM en 128 GB opslag) of 609 euro voor 8 GB RAM en 256 GB opslag. De OnePlus 7 Pro is in drie prijsklassen te koop: 709 euro (6GB RAM, 128 GB opslag), 759 euro (8 GB RAM, 256 GB opslag) of 829 euro (12 GB RAM, 256 GB opslag).

Een uitgebreide review van de OnePlus 7 Pro lees je binnenkort op Datanews.be.

OnePlus 7 Pro
OnePlus 7 Pro© OnePlus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content