De Europese Commissie heeft een online gids gelanceerd voor vrouwen in ict. Die geeft een overzicht van wat er rond vrouwen en technologie in Europa gebeurt en moet een soort netwerkfunctie krijgen.

De nieuwe site heet '[ictwomendirectory.eu]'. Ze bestrijkt drie verschillende gebieden: technologie, gemeenschapsvorming en het bedrijfsleven. De bedoeling is dat de gids alle activiteiten, vacatures, wetgeving en statistieken samenbrengt rond 'vrouwen in ict'. Dat als een overzicht van wat er in Europa op dat vlak gebeurt. Ook moet de site een soort 'netwerk' worden tussen vrouwen, bedrijven en organisaties in de ict-wereld.

Het is een nieuwe stap van Europa om de komst van vrouwen in de ict- en technologiesector aan te moedigen. Zowat een half geleden [lanceerde] de Commissie ook een 'code van beste praktijken' voor vrouwen in de ict-sector. Vandaag is die ondertekend door 28 bedrijven en organisaties, waaronder onder meer Imec, HP, Google, Alcatel-Lucent en Cisco, maar ook universiteiten en ngo's.

Door de gedragscode te ondertekenen, verbinden die organisaties zich ertoe het aantal vrouwen in het hoger onderwijs in wetenschappelijke en technische richtingen uit te breiden en vrouwelijk talent in de Europese ict-sector aan te werven en te behouden. Mentordagen, flexibele werktijden en computerkampen zijn enkele voorbeelden van hoe die ondernemingen vrouwen proberen warm te maken voor deze sector.

"Hoewel vrouwen 45 procent van alle Europese promovendi vertegenwoordigen, studeert slechts een kwart daarvan af in technische vakken (ingenieur, productie-industrie of bouwkunde). En bij de 116 grootste telecommunicatieondernemingen in Europa zit er slechts 7% vrouwen in de raad van bestuur", zegt Viviane Reding, eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en media. "Er moeten inspanningen worden gedaan om dat percentage vóór 2015 te verdubbelen en ervoor te zorgen dat het potentieel van vrouwen in deze sector volledig wordt benut. Ik wil de gehele ict-industrie dan ook vragen de code snel te ondertekenen en toe te passen."

De Europese Commissie heeft een online gids gelanceerd voor vrouwen in ict. Die geeft een overzicht van wat er rond vrouwen en technologie in Europa gebeurt en moet een soort netwerkfunctie krijgen. De nieuwe site heet '[ictwomendirectory.eu]'. Ze bestrijkt drie verschillende gebieden: technologie, gemeenschapsvorming en het bedrijfsleven. De bedoeling is dat de gids alle activiteiten, vacatures, wetgeving en statistieken samenbrengt rond 'vrouwen in ict'. Dat als een overzicht van wat er in Europa op dat vlak gebeurt. Ook moet de site een soort 'netwerk' worden tussen vrouwen, bedrijven en organisaties in de ict-wereld. Het is een nieuwe stap van Europa om de komst van vrouwen in de ict- en technologiesector aan te moedigen. Zowat een half geleden [lanceerde] de Commissie ook een 'code van beste praktijken' voor vrouwen in de ict-sector. Vandaag is die ondertekend door 28 bedrijven en organisaties, waaronder onder meer Imec, HP, Google, Alcatel-Lucent en Cisco, maar ook universiteiten en ngo's. Door de gedragscode te ondertekenen, verbinden die organisaties zich ertoe het aantal vrouwen in het hoger onderwijs in wetenschappelijke en technische richtingen uit te breiden en vrouwelijk talent in de Europese ict-sector aan te werven en te behouden. Mentordagen, flexibele werktijden en computerkampen zijn enkele voorbeelden van hoe die ondernemingen vrouwen proberen warm te maken voor deze sector. "Hoewel vrouwen 45 procent van alle Europese promovendi vertegenwoordigen, studeert slechts een kwart daarvan af in technische vakken (ingenieur, productie-industrie of bouwkunde). En bij de 116 grootste telecommunicatieondernemingen in Europa zit er slechts 7% vrouwen in de raad van bestuur", zegt Viviane Reding, eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en media. "Er moeten inspanningen worden gedaan om dat percentage vóór 2015 te verdubbelen en ervoor te zorgen dat het potentieel van vrouwen in deze sector volledig wordt benut. Ik wil de gehele ict-industrie dan ook vragen de code snel te ondertekenen en toe te passen."