De dienst Dierenwelzijn van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu waarschuwt voor oplichters die op het internet pups ter adoptie aanbieden.

Opletten voor organisaties die met dramatische verhalen of euthanasiedreigingen de adoptie van asieldieren willen promoten. In veel gevallen gaat het om oplichters die misbruik maken van mensen met een hart voor dieren. Het verhaal gaat in veel gevallen als volgt;

In ruil voor 200 euro kunnen dierenliefhebbers via de Animal Welfare ambassade een pup adopteren en van de dood redden, luidt een emotionele oproep op een website. Wie zijn interesse toont, krijgt te horen dat het dier zich nog in Kameroen bevindt. Voor het transport naar België moet eerst een borg betaald worden van 890 euro. Wat later volgt het bericht dat het diertje in Glasgow geland is en dat daar alweer 1.570 euro opgehoest moet worden voor een speciale krat om de pup in te vervoeren.

De krat uit Afrika voldoet niet. De bezorgde dierenliefhebbers betalen ook nog deze som. Daarna wordt het dier op de Britse luchthaven in beslag genomen. Een vergunning uit Kameroen kan de situatie redden, maar dat kost het koppel nog eens 2.700 euro. En dan beweert de Animal Welfare ambassade dat de vergunning uit Kameroen niet aanvaard wordt. De oplichters dreigen ermee dat het koppel in de gevangenis zal terechtkomen als ze niet nog een extra bedrag van 4.100 euro storten. De mensen blijven achter zonder pup en zonder spaargeld.

"Heel wat mensen trappen wel degelijk in de oplichting", zegt Wim D'Hooghe, van de Dienst Sanitair Beleid Dieren en Planten. De dienst kwam de oplichters op het spoor, na opvallend veel telefoontjes van Belgen die informeerden naar de wetgeving rond het importeren van hondenpups uit Kameroen.

De dienst Dierenwelzijn van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu waarschuwt voor oplichters die op het internet pups ter adoptie aanbieden. Opletten voor organisaties die met dramatische verhalen of euthanasiedreigingen de adoptie van asieldieren willen promoten. In veel gevallen gaat het om oplichters die misbruik maken van mensen met een hart voor dieren. Het verhaal gaat in veel gevallen als volgt; In ruil voor 200 euro kunnen dierenliefhebbers via de Animal Welfare ambassade een pup adopteren en van de dood redden, luidt een emotionele oproep op een website. Wie zijn interesse toont, krijgt te horen dat het dier zich nog in Kameroen bevindt. Voor het transport naar België moet eerst een borg betaald worden van 890 euro. Wat later volgt het bericht dat het diertje in Glasgow geland is en dat daar alweer 1.570 euro opgehoest moet worden voor een speciale krat om de pup in te vervoeren. De krat uit Afrika voldoet niet. De bezorgde dierenliefhebbers betalen ook nog deze som. Daarna wordt het dier op de Britse luchthaven in beslag genomen. Een vergunning uit Kameroen kan de situatie redden, maar dat kost het koppel nog eens 2.700 euro. En dan beweert de Animal Welfare ambassade dat de vergunning uit Kameroen niet aanvaard wordt. De oplichters dreigen ermee dat het koppel in de gevangenis zal terechtkomen als ze niet nog een extra bedrag van 4.100 euro storten. De mensen blijven achter zonder pup en zonder spaargeld. "Heel wat mensen trappen wel degelijk in de oplichting", zegt Wim D'Hooghe, van de Dienst Sanitair Beleid Dieren en Planten. De dienst kwam de oplichters op het spoor, na opvallend veel telefoontjes van Belgen die informeerden naar de wetgeving rond het importeren van hondenpups uit Kameroen.