Onofficiële site voor slachtoffers datalek NMBS

Klanten van de NMBS die willen weten of hun gegevens ook onbeschermd op het internet hebben gestaan, kunnen terecht op een speciale site die het werk is van een internaut. De NMBS zelf distantieert zich van de site en zegt dat het haar “juridische opties onderzoekt”.

Klanten van de NMBS die willen weten of hun gegevens ook onbeschermd op het internet hebben gestaan, kunnen terecht op een speciale site, die het werk is van een internaut. De NMBS zelf distantieert zich van de site en zegt dat het haar “juridische opties onderzoekt”.

Twee weken geleden raakte bekend dat de gegevens van een pak NMBS-klanten onbeschermd op het internet hebben gestaan. Volgens De Tijd ging het om ruim 1,46 miljoen “entries”. Mogelijk zitten daar wel dubbele gegevens tussen, al bevestigde de NMBS wel dat het om de gegevens van “enkele honderdduizenden” klanten gaat.

Op de website sncb.fredericjacobs.com zouden klanten nu kunnen nagaan of hun gegevens ook in het betrokken gelekte bestand stonden. De website geeft zelf geen privégegevens van klanten vrij en vermeldt enkel of men op de lijst staat (“exposed” of “not exposed”) en welk type gegevens (geboortedatum, mailadres, adres, telefoonnummer) er al dan niet gelekt zou zijn.

De NMBS is op de hoogte van de website, maar benadrukt dat het geen initiatief van de NMBS zelf is. “Blijkbaar heeft een internaut een zoekfunctie opgezet waarop mensen kunnen nagaan of ook hun gegevens betrokken waren. We nemen daar akte van, maar wijzen erop dat elke verspreiding van privégegevens illegaal is. We zijn nog volop bezig met het onderzoeken van onze juridische opties”, zegt woordvoerder Bart Crols. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content