Hij heeft het net niet gehaald, uiteindelijk ging de Vlerick Award 2009 naar lingeriefabrikant Herman Van de Velde, maar topman Fernand Huts van Katoen Natie was wel één van de vier genomineerden.

En terecht, de Antwerpse groep is uitgegroeid tot een grote multinational, telt 9.400 werknemers en staat voor een omzet van liefst 16 miljard euro. Huts is al sinds 1983 aan boord van de Katoen Natie en bouwde drie jaar later de afdeling logistieke diensten uit, nu wereldmarktleider in de petrochemische sector. Maar wat mij het meest verbaasde, zowaar onthutste, is dat Fernand Huts nog steeds geen computer heeft, er zelfs geen wil. Zelfs de Leuvense burgemeester Louis Tobback heeft zich onlangs (een beetje) bekeerd. Neen, Fernand Huts, een pienter zakenman, laat zijn e-mails uitprinten door z'n secretaresse. "Als ze hem nodig hebben moeten ze hem bellen. Zijn hersens zijn z'n computer." Zegt ze.

De baas leeft zonder computer, het is op z'n minst onrustwekkend voor een bedrijf dat 150 vestigingen heeft in meer dan 24 landen en enkele jaren geleden nog een containerterminal uit de grond stampte in Montevideo, Uruguay. Of toch niet? "Overal zie ik ceo's die bezwijken onder de toevloed van informatie via laptops, pc's en Blackberry's. Dat veroorzaakt stress en depressies," vertelt Fernand Huts in De Tijd. Hij heeft ongetwijfeld een punt. Zijn opmerking geldt trouwens niet alleen voor ceo's.

Het is nog maar de vraag hoe je als it-manager omgaat met een baas die zelf niet eens een computer op zijn bureau heeft staan. Een bedrijf met zes business units: chemicaliën, consumptiegoederen, automotive, commodities, project & engineering en havenoperaties. Het moet een behoorlijke netwerkinfrastructuur zijn, erp-oplossingen, BI-integratie, servers en computers. En dat is het ook. De op het Navision-platform gesteunde software wordt trouwens intern ontwikkeld en op zijn sobere maar overzichtelijke website stelt Katoen Natie duidelijk en prominent dat het cruciaal belang wordt erkend van blijvende investeringen in software en know-how. Bij hoeveel bedrijven staat dat op de website naast de geschiedenis en de strategie van het bedrijf? "Een chef moet bezig zijn met mensen," aldus Fernand Huts. Ook met it'ers dus.

Hij heeft het net niet gehaald, uiteindelijk ging de Vlerick Award 2009 naar lingeriefabrikant Herman Van de Velde, maar topman Fernand Huts van Katoen Natie was wel één van de vier genomineerden. En terecht, de Antwerpse groep is uitgegroeid tot een grote multinational, telt 9.400 werknemers en staat voor een omzet van liefst 16 miljard euro. Huts is al sinds 1983 aan boord van de Katoen Natie en bouwde drie jaar later de afdeling logistieke diensten uit, nu wereldmarktleider in de petrochemische sector. Maar wat mij het meest verbaasde, zowaar onthutste, is dat Fernand Huts nog steeds geen computer heeft, er zelfs geen wil. Zelfs de Leuvense burgemeester Louis Tobback heeft zich onlangs (een beetje) bekeerd. Neen, Fernand Huts, een pienter zakenman, laat zijn e-mails uitprinten door z'n secretaresse. "Als ze hem nodig hebben moeten ze hem bellen. Zijn hersens zijn z'n computer." Zegt ze. De baas leeft zonder computer, het is op z'n minst onrustwekkend voor een bedrijf dat 150 vestigingen heeft in meer dan 24 landen en enkele jaren geleden nog een containerterminal uit de grond stampte in Montevideo, Uruguay. Of toch niet? "Overal zie ik ceo's die bezwijken onder de toevloed van informatie via laptops, pc's en Blackberry's. Dat veroorzaakt stress en depressies," vertelt Fernand Huts in De Tijd. Hij heeft ongetwijfeld een punt. Zijn opmerking geldt trouwens niet alleen voor ceo's. Het is nog maar de vraag hoe je als it-manager omgaat met een baas die zelf niet eens een computer op zijn bureau heeft staan. Een bedrijf met zes business units: chemicaliën, consumptiegoederen, automotive, commodities, project & engineering en havenoperaties. Het moet een behoorlijke netwerkinfrastructuur zijn, erp-oplossingen, BI-integratie, servers en computers. En dat is het ook. De op het Navision-platform gesteunde software wordt trouwens intern ontwikkeld en op zijn sobere maar overzichtelijke website stelt Katoen Natie duidelijk en prominent dat het cruciaal belang wordt erkend van blijvende investeringen in software en know-how. Bij hoeveel bedrijven staat dat op de website naast de geschiedenis en de strategie van het bedrijf? "Een chef moet bezig zijn met mensen," aldus Fernand Huts. Ook met it'ers dus.