"Bedrijven moeten in deze crisis eerder aan looninlevering doen dan mensen te ontslaan want dat laatste is nefast voor het innovatief proces". Dat heeft Willem Roelandts (64) gezegd in de marge van de academische zitting waarop hij van de KU Leuven een eredoctoraat kreeg.

Roelandts was van 1996 tot 2008 in Silicon Valley ceo en voorzitter van de raad van bestuur van Xilinx, een wereldbedrijf in het ontwerpen van chips. Aanleiding voor de uitreiking van het eredoctoraat was het 25-jarige bestaan van onderzoekscentrum IMEC uit Heverlee.

Gilbert Declerck, gewezen ceo van IMEC, prees Roelandts om zijn visie- en innovatiedoelstellingen, leiderschap en managementstijl waarin de mens centraal staat. Wat dat laatste betreft slaagde hij er in 2001 in zijn bedrijf zonder ontslagen door de toenmalige crisis te loodsen. Wel werden de salarissen progressief verlaagd, van nul procent voor de laagste salarissen tot 20 procent voor de topwedde van de ceo.

"Door dat te doen, bereikte ik eveneens het vooropgestelde besparingsobjectief. Ontslagen hebben een negatief effect op het innovatieproces. Er verdwijnt heel wat kennis die achteraf opnieuw moet opgebouwd worden. Het is ook nefast voor het moreel in het bedrijf en de productiviteit. Iedere innovatie is in wezen risico nemen en niemand durft dat nog als hen een ontslag boven het hoofd hangt. Ik betreur dat vele bedrijven vandaag enkel oog hebben voor de kortetermijnbelangen van de financiers. Inleveren op innovatie betekent onze toekomstige welvaart hypothekeren", aldus Roelandts.

Bron: Belga

"Bedrijven moeten in deze crisis eerder aan looninlevering doen dan mensen te ontslaan want dat laatste is nefast voor het innovatief proces". Dat heeft Willem Roelandts (64) gezegd in de marge van de academische zitting waarop hij van de KU Leuven een eredoctoraat kreeg. Roelandts was van 1996 tot 2008 in Silicon Valley ceo en voorzitter van de raad van bestuur van Xilinx, een wereldbedrijf in het ontwerpen van chips. Aanleiding voor de uitreiking van het eredoctoraat was het 25-jarige bestaan van onderzoekscentrum IMEC uit Heverlee. Gilbert Declerck, gewezen ceo van IMEC, prees Roelandts om zijn visie- en innovatiedoelstellingen, leiderschap en managementstijl waarin de mens centraal staat. Wat dat laatste betreft slaagde hij er in 2001 in zijn bedrijf zonder ontslagen door de toenmalige crisis te loodsen. Wel werden de salarissen progressief verlaagd, van nul procent voor de laagste salarissen tot 20 procent voor de topwedde van de ceo. "Door dat te doen, bereikte ik eveneens het vooropgestelde besparingsobjectief. Ontslagen hebben een negatief effect op het innovatieproces. Er verdwijnt heel wat kennis die achteraf opnieuw moet opgebouwd worden. Het is ook nefast voor het moreel in het bedrijf en de productiviteit. Iedere innovatie is in wezen risico nemen en niemand durft dat nog als hen een ontslag boven het hoofd hangt. Ik betreur dat vele bedrijven vandaag enkel oog hebben voor de kortetermijnbelangen van de financiers. Inleveren op innovatie betekent onze toekomstige welvaart hypothekeren", aldus Roelandts. Bron: Belga