Het IBM Rational 'Innovate'-event weet meteen de juiste toon te zetten met uitspraken als de titel en nog meer van dat moois.

Onder de Rational vlag gaat bij IBM een uiterst breed gamma aan ontwikkelingstools schuil, en niet enkel de tools van het voormalige Rational Software (onder meer bekend van Rational Rose, de UML gesteunde modelleringsomgeving).

Het Innovate 2011 event in Orlando benadrukte hoe software-ontwikkeling vandaag een kwestie is van "integratie, samenwerking en optimalisering," aldus Kristof Kloeckner, general manager van Rational.

Of zoals hij het stelde, "softwareontwikkeling is een teamsport." Zeker in een wereld waar naast de klassieke bedrijfs-ict steeds meer software opduikt in alle mogelijke en onmogelijke producten, moet dit het tijdperk zijn dat de ontwikkelaar nog nooit zoveel fun had als vandaag, dixit Robert LeBlanc, Sr VP Middleware, gezien de enorme verscheidenheid aan software en toepassingen waaraan nood is.

Dit is een idee dat allicht heel wat meer zou moeten worden uitgespeeld om ict-studierichtingen aantrekkelijker te maken.

Software is een economische discipline

Het belang van softwaregedreven innovatie voor bedrijven ook duidelijk geschilderd door Walker Royce, de Chief Software Economist bij IBM Rational. Die innovatie zorgt er immers voor dat bedrijven aan de top blijven. Software heeft meer te maken met economische aspecten, dan met wiskunde of engineering, is zijn mening.

Door meer standaarden en hergebruik na te streven kunnen sterke besparingen inzake laat en duur herstelwerk worden gerealiseerd, zodat meer tijd en geld overblijft voor innovatie.

Zo mogelijk nog belangrijker is "het verminderen van de grote onzekerheden in een project van bij de aanvang," benadrukt Royce, en zorg voor vooruitgang in het ontwikkelingsproces waar dat ook het meeste effect scoort. En meet hiervoor wat relevant is. IBM Rational heeft op deze punten zijn eigen medicijn genomen (of 'drank its own cahmpagne'), met overigens opmerkelijk resulaten.

Samenwerking primeert

De meeste aankondigingen draaiden dan ook rond de bovenstaande thema's, met het oog om de productiviteit van teams en organisaties op te krikken. Nieuwe oplossingen als een 'collaborative design management' en 'collaborative lifecycle managent' combineren hiervoor faciliteiten in bestaande producten. Ook middelen voor een betere samenwerking tussen ontwikkelaars en operations afdelingen worden aangeboden.

Ook werd JazzHub voorgesteld, zodat de academische wereld rechtstreeks en gratis educatieve projecten kan opzetten op de Jazz.net site, op een eenvoudiige saas-wijze. Jazz zelf is IBM's open software platform dat voorziet in een (betere) samenwerking tussen software en systeem ontwikkelingsteams.

Het is het resultaat van een samenwerking tussen IBM, bedrijven en individuen in een community, op basis van open interfacespecificaties zoals geformuleerd in OSLC, Open Services for Lifecycle Collaboration.

Het IBM Rational 'Innovate'-event weet meteen de juiste toon te zetten met uitspraken als de titel en nog meer van dat moois. Onder de Rational vlag gaat bij IBM een uiterst breed gamma aan ontwikkelingstools schuil, en niet enkel de tools van het voormalige Rational Software (onder meer bekend van Rational Rose, de UML gesteunde modelleringsomgeving). Het Innovate 2011 event in Orlando benadrukte hoe software-ontwikkeling vandaag een kwestie is van "integratie, samenwerking en optimalisering," aldus Kristof Kloeckner, general manager van Rational. Of zoals hij het stelde, "softwareontwikkeling is een teamsport." Zeker in een wereld waar naast de klassieke bedrijfs-ict steeds meer software opduikt in alle mogelijke en onmogelijke producten, moet dit het tijdperk zijn dat de ontwikkelaar nog nooit zoveel fun had als vandaag, dixit Robert LeBlanc, Sr VP Middleware, gezien de enorme verscheidenheid aan software en toepassingen waaraan nood is. Dit is een idee dat allicht heel wat meer zou moeten worden uitgespeeld om ict-studierichtingen aantrekkelijker te maken. Software is een economische discipline Het belang van softwaregedreven innovatie voor bedrijven ook duidelijk geschilderd door Walker Royce, de Chief Software Economist bij IBM Rational. Die innovatie zorgt er immers voor dat bedrijven aan de top blijven. Software heeft meer te maken met economische aspecten, dan met wiskunde of engineering, is zijn mening. Door meer standaarden en hergebruik na te streven kunnen sterke besparingen inzake laat en duur herstelwerk worden gerealiseerd, zodat meer tijd en geld overblijft voor innovatie. Zo mogelijk nog belangrijker is "het verminderen van de grote onzekerheden in een project van bij de aanvang," benadrukt Royce, en zorg voor vooruitgang in het ontwikkelingsproces waar dat ook het meeste effect scoort. En meet hiervoor wat relevant is. IBM Rational heeft op deze punten zijn eigen medicijn genomen (of 'drank its own cahmpagne'), met overigens opmerkelijk resulaten. Samenwerking primeert De meeste aankondigingen draaiden dan ook rond de bovenstaande thema's, met het oog om de productiviteit van teams en organisaties op te krikken. Nieuwe oplossingen als een 'collaborative design management' en 'collaborative lifecycle managent' combineren hiervoor faciliteiten in bestaande producten. Ook middelen voor een betere samenwerking tussen ontwikkelaars en operations afdelingen worden aangeboden. Ook werd JazzHub voorgesteld, zodat de academische wereld rechtstreeks en gratis educatieve projecten kan opzetten op de Jazz.net site, op een eenvoudiige saas-wijze. Jazz zelf is IBM's open software platform dat voorziet in een (betere) samenwerking tussen software en systeem ontwikkelingsteams. Het is het resultaat van een samenwerking tussen IBM, bedrijven en individuen in een community, op basis van open interfacespecificaties zoals geformuleerd in OSLC, Open Services for Lifecycle Collaboration.