Bij de App Store moeten software-aanbieders betalingen via het systeem van Apple laten verlopen. De techreus ontvangt daar dan een deel van, meestal 30 procent. Dat leidde tot klachten van app-ontwikkelaars, waaronder muziekstreamingdienst Spotify, die stellen dat abonnementen die zij aanbieden kunstmatig duur zijn op Apple-toestellen, zoals de iPhone. In het geval van Spotify steekt het dat Apple met Apple Music een concurrerend product in huis heeft.

Autoriteiten

Het Amerikaanse onderzoek is volgens bronnen van Bloomberg sinds medio 2019 aan de gang. Daarbij vragen autoriteiten zowel kleinere als grote aanbieders van iPhone- en iPad-apps naar hun ervaringen met het betaalsysteem. Het onderzoek is nog volop bezig en de uitkomst is nog niet bekend, aldus de ingewijden.

Eerder deze maand werd bekend dat de Europese Commissie dezelfde kwestie rond betalingen in de App Store onderzoekt. Brussel wil nagaan of het Amerikaanse concern zich schuldig maakt aan machtsmisbruik.

Bij de App Store moeten software-aanbieders betalingen via het systeem van Apple laten verlopen. De techreus ontvangt daar dan een deel van, meestal 30 procent. Dat leidde tot klachten van app-ontwikkelaars, waaronder muziekstreamingdienst Spotify, die stellen dat abonnementen die zij aanbieden kunstmatig duur zijn op Apple-toestellen, zoals de iPhone. In het geval van Spotify steekt het dat Apple met Apple Music een concurrerend product in huis heeft.AutoriteitenHet Amerikaanse onderzoek is volgens bronnen van Bloomberg sinds medio 2019 aan de gang. Daarbij vragen autoriteiten zowel kleinere als grote aanbieders van iPhone- en iPad-apps naar hun ervaringen met het betaalsysteem. Het onderzoek is nog volop bezig en de uitkomst is nog niet bekend, aldus de ingewijden.Eerder deze maand werd bekend dat de Europese Commissie dezelfde kwestie rond betalingen in de App Store onderzoekt. Brussel wil nagaan of het Amerikaanse concern zich schuldig maakt aan machtsmisbruik.