Ballmer, die Microsoft leidde tussen 2000 en 2014, noemde Linux ooit een kanker en haalde bijgevolg alle juridische middelen uit de kast om bedrijven aan te klagen die met het open source besturingssysteem Windows bedreigden.

Tijdens een etentje georganiseerd door Fortune komt de voormalige topman zachter uit de hoek. Hij is volgens Reuters blij met keuze van Microsoft om niet langer Linux aan te vallen, maar wel samen te werken. Zo komt er een versie van SQL Server voor Linux, wat tien jaar geleden nog ondenkbaar leek.

Ballmer zegt dat de strijd met Linux "in de achteruitkijkspiegel" zit. Al blijft hij er wel bij dat zijn felle uitspraken "voor die tijd" juist waren. "Het bedrijf heeft een pak geld verdiend door dat gevecht goed aan te gaan", klinkt het. "Het is ongelooflijk belangrijk geweest voor de inkomstenstroom van het bedrijf."

Niet natrappen

Al moeten we de zachte toon van de immer enthousiaste Ballmer wel kaderen. Zo blijft Ballmer vandaag een van de grootste private aandeelhouders van Microsoft en is de kans klein dat hij publiek de keuzes van het bedrijf en zijn opvolger gaat aanvallen. Bovendien heeft de tijd uitgewezen dat het marktaandeel van Linux op pc's nooit in de buurt kwam van Windows. De echte concurrentie kwam intussen uit een meer onverwachte hoek: de smartphones op Android en iOS die vandaag samen de mobiele markt domineren en zo ook doorwegen op het tempo dat gebruikers hun pc vervangen.

Gates

In de marge van het event liet Ballmer zich overigens nog ontvallen dat hij en Gates niet langer erg close zijn. "We zijn elk onze eigen weg opgegaan", aldus Ballmer over zijn voorganger en jarenlange zakenpartner.

Ballmer, die Microsoft leidde tussen 2000 en 2014, noemde Linux ooit een kanker en haalde bijgevolg alle juridische middelen uit de kast om bedrijven aan te klagen die met het open source besturingssysteem Windows bedreigden.Tijdens een etentje georganiseerd door Fortune komt de voormalige topman zachter uit de hoek. Hij is volgens Reuters blij met keuze van Microsoft om niet langer Linux aan te vallen, maar wel samen te werken. Zo komt er een versie van SQL Server voor Linux, wat tien jaar geleden nog ondenkbaar leek.Ballmer zegt dat de strijd met Linux "in de achteruitkijkspiegel" zit. Al blijft hij er wel bij dat zijn felle uitspraken "voor die tijd" juist waren. "Het bedrijf heeft een pak geld verdiend door dat gevecht goed aan te gaan", klinkt het. "Het is ongelooflijk belangrijk geweest voor de inkomstenstroom van het bedrijf."Niet natrappenAl moeten we de zachte toon van de immer enthousiaste Ballmer wel kaderen. Zo blijft Ballmer vandaag een van de grootste private aandeelhouders van Microsoft en is de kans klein dat hij publiek de keuzes van het bedrijf en zijn opvolger gaat aanvallen. Bovendien heeft de tijd uitgewezen dat het marktaandeel van Linux op pc's nooit in de buurt kwam van Windows. De echte concurrentie kwam intussen uit een meer onverwachte hoek: de smartphones op Android en iOS die vandaag samen de mobiele markt domineren en zo ook doorwegen op het tempo dat gebruikers hun pc vervangen.GatesIn de marge van het event liet Ballmer zich overigens nog ontvallen dat hij en Gates niet langer erg close zijn. "We zijn elk onze eigen weg opgegaan", aldus Ballmer over zijn voorganger en jarenlange zakenpartner.