Ook bewaarplicht voor zoekmachines?

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Twee Europarlementsleden willen de dataretentie-richtlijn doortrekken naar zoekopdrachten. Eén en ander zou moeten helpen in de strijd tegen pedofilie.

De Europarlementsleden Tiziano Motti en Anna Záborská stellen voor om de dataretentie-richtlijn door te trekken naar zoekmachines. Eén en ander zou moeten helpen in de strijd tegen pedofilie.

De Europese Commissie keurde de dataretentie-richtlijn ruim vier jaar geleden goed. Ze verplicht aanbieders van internet en telefoondiensten om de ‘verkeersgegevens’ van hun klanten (alle info over de lengte, de locatie en het tijdstip van een telefoongesprek, maar ook de precieze datum en de grootte van sms’jes en e-mails) tussen de zes maanden en de twee jaar bij te houden.

De twee bovengenoemde parlementsleden willen deze richtlijn nu ook doortrekken naar gelijkaardige gegevens, maar dan van zoekopdrachten. In een oproep willen ze zulk een retentierichtlijn opgenomen zien in het nog op te zetten Europese alarmsysteem (EAS) tegen pedofielen en plegers van seksueel geweld, “om snel en effectief te kunnen optreden.” De zoekmachine-gegevens zouden -zoals de andere telecomgegevens- minimaal 6 maanden en maximaal 2 jaar bewaard moeten worden.

Wat Tiziano Motti en Anna Záborská wel schijnen te vergeten, is dat de huidige dataretentie-richtlijn al zwaar onder vuur ligt binnen Europa. In Duitsland bijvoorbeeld, is de bewaarplicht ongrondwettelijk verklaard, en in maart liet toenmalig Eurocommissaris Viviane Reding nog weten de EU-richtlijn te willen herzien.

In België werd er enkele maanden geleden dan weer een campagne gelanceerd (www.bewaarjeprivacy.be) tégen de omzetting van de huidige richtlijn in Belgische wetgeving. De Liga voor Mensenrechten, de orde van Vlaamse en Franstalige balies en de Vereniging voor Telecom- en Internetklanten (Tik) vreesden immers voor de privacy van de burgers.

“Er bestaan vele technische omwegen om controles van deze aard te omzeilen, waardoor de daders meestal buiten schot blijven”, geeft Rudi Vansnick, voorzitter van Tik en de vereniging van internetprofessionals Isoc Belgium, een woordje uitleg.

“Met het bewaren van gegevens over zoekopdrachten kan de overheid bovendien ook andere elementen van het gedrag van de burger controleren, zonder dat er een criminele actie heeft plaats gehad.” Ook wordt gevreesd voor hogere kosten voor de consument. “Iemand zal immers de kosten van opslaan en bewaren van deze gegevens voor zijn rekening moeten nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content