Dit jaar worden er volgens marktonderzoeker Gartner 2,329 miljard pc's, tablets, gsm's en varianten verkocht. Dat zijn er drie procent minder dan de 2,401 van vorig jaar. In de volgende twee jaren zal dat cijfer terug lichtjes stijgen, maar nog steeds onder het niveau van 2015.

De pc-markt is de voornaamste kop van jut. Desktops en laptops zitten al jaren in het slop en hun verkoop zal dit jaar acht procent krimpen. Schommelingen in de wisselkoersen maken pc's in sommige landen een stuk duurder. Tegelijk geven bedrijven vandaag minder uit aan pc's.

VR en Windows 10

Gartner verwacht wel dat de overstap naar Windows 10 op de bedrijfsmarkt tot 2018 wel voor de aankoop van nieuwe pc's kan zorgen. Bij consumenten is de beschikbaarheid van VR dan weer een interessant argument om opnieuw een nieuwe pc in huis te halen. VR vraagt om een krachtige machine en dat doet dus ook de kassa van de fabrikanten iets luider rinkelen.

Meer smartphones, maar hoe lang nog?

Eigenlijk zijn er op dit moment maar twee segmenten die echt groeien op de toestelmarkt. Premium ultramobiles zoals high end laptops op Windows 10 of de MacBook Air. En utility phones (instaptoestellen).

In totaal worden er dit jaar 1.887 miljard gsm's verkocht. Anderhalf miljard daarvan zijn smartphones. De smartphonemarkt groeit dit jaar nog met 4,5 procent, maar Gartner waarschuwt dat die groei vertraagt. "Het is geen verrassing dat de smartphonemarkt volwassen wordt en een wereldwijd verzadigingspunt bereikt nu telefoons meer kunnen en langer bruikbaar blijven", zegt research director Roberta Cozza van Gartner in een verklaring.

Dit jaar worden er volgens marktonderzoeker Gartner 2,329 miljard pc's, tablets, gsm's en varianten verkocht. Dat zijn er drie procent minder dan de 2,401 van vorig jaar. In de volgende twee jaren zal dat cijfer terug lichtjes stijgen, maar nog steeds onder het niveau van 2015.De pc-markt is de voornaamste kop van jut. Desktops en laptops zitten al jaren in het slop en hun verkoop zal dit jaar acht procent krimpen. Schommelingen in de wisselkoersen maken pc's in sommige landen een stuk duurder. Tegelijk geven bedrijven vandaag minder uit aan pc's.VR en Windows 10Gartner verwacht wel dat de overstap naar Windows 10 op de bedrijfsmarkt tot 2018 wel voor de aankoop van nieuwe pc's kan zorgen. Bij consumenten is de beschikbaarheid van VR dan weer een interessant argument om opnieuw een nieuwe pc in huis te halen. VR vraagt om een krachtige machine en dat doet dus ook de kassa van de fabrikanten iets luider rinkelen.Meer smartphones, maar hoe lang nog?Eigenlijk zijn er op dit moment maar twee segmenten die echt groeien op de toestelmarkt. Premium ultramobiles zoals high end laptops op Windows 10 of de MacBook Air. En utility phones (instaptoestellen).In totaal worden er dit jaar 1.887 miljard gsm's verkocht. Anderhalf miljard daarvan zijn smartphones. De smartphonemarkt groeit dit jaar nog met 4,5 procent, maar Gartner waarschuwt dat die groei vertraagt. "Het is geen verrassing dat de smartphonemarkt volwassen wordt en een wereldwijd verzadigingspunt bereikt nu telefoons meer kunnen en langer bruikbaar blijven", zegt research director Roberta Cozza van Gartner in een verklaring.