Terwijl vrijwel alle klassieke criminele fenomenen, van woninginbraken tot autodiefstallen, dalen, zit ICT-criminaliteit fors in de lift. Het aantal meldingen ervan steeg van 24.774 in 2008 tot 45.250 in 2017. Maar de FCCU, opgericht als reactie op die toenemende online criminaliteit, is intussen al jaren onderbemand.

Om een normale werking te verzekeren, heeft de eenheid 44 leden nodig. Vandaag zijn er slechts 20 mensen aan de slag. Bovendien zou slechts een zestal het technische, gespecialiseerde profiel hebben dat de strijd tegen cybercriminaliteit vereist. En nu heeft ook het diensthoofd van de FCCU, Walter Coenraets, de deur achter zich dichtgetrokken, om aan de slag te gaan als korpschef van de lokale politiezone Balen-Dessel-Mol.

Coenraets trok al vele jaren aan de alarmbel over de onderbezetting van de dienst. In een brief aan de top van de federale politie waarschuwde hij in 2018 voor de gevolgen daarvan: 'We riskeren een grotere blootstelling aan cyberaanvallen', schreef hij. De federale regering nam zich daarna voor om het personeelstekort weg te werken, maar doel is dus nog ver weg.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) liet via zijn woordvoerder weten dat hij 'binnen de limieten van de regering in lopende zaken doet wat hij kan om het personeelstekort aan te pakken'.

Terwijl vrijwel alle klassieke criminele fenomenen, van woninginbraken tot autodiefstallen, dalen, zit ICT-criminaliteit fors in de lift. Het aantal meldingen ervan steeg van 24.774 in 2008 tot 45.250 in 2017. Maar de FCCU, opgericht als reactie op die toenemende online criminaliteit, is intussen al jaren onderbemand.Om een normale werking te verzekeren, heeft de eenheid 44 leden nodig. Vandaag zijn er slechts 20 mensen aan de slag. Bovendien zou slechts een zestal het technische, gespecialiseerde profiel hebben dat de strijd tegen cybercriminaliteit vereist. En nu heeft ook het diensthoofd van de FCCU, Walter Coenraets, de deur achter zich dichtgetrokken, om aan de slag te gaan als korpschef van de lokale politiezone Balen-Dessel-Mol.Coenraets trok al vele jaren aan de alarmbel over de onderbezetting van de dienst. In een brief aan de top van de federale politie waarschuwde hij in 2018 voor de gevolgen daarvan: 'We riskeren een grotere blootstelling aan cyberaanvallen', schreef hij. De federale regering nam zich daarna voor om het personeelstekort weg te werken, maar doel is dus nog ver weg.Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) liet via zijn woordvoerder weten dat hij 'binnen de limieten van de regering in lopende zaken doet wat hij kan om het personeelstekort aan te pakken'.