Ook in België moet Google onthullen ‘wat het hoorde’

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De data van Google’s ongeoorloofd luistervinken op onbeschermde wifi-netwerken tijdens zijn ‘StreetView’ rondritten doorheen Europa, moet worden overgemaakt aan de nationale data privacy authoriteiten (DPA’s). In het kader van de ‘Artikel 29 groep’ van nationale DPA’s werd een werkgroep ‘Google StreetView’ opgericht, met het oog op een gezamenlijk standpunt (en waarvan de Belgische privacy commissie rapporteur is). De werkgroep heeft een brief gestuurd aan alle nationale vestigingen van Google in Europa, met onder meer een vragenlijst over welke data werd gecapteerd en of die werd bewaard.

De data van Google’s ongeoorloofd luistervinken op onbeschermde wifi-netwerken tijdens zijn ‘StreetView’ rondritten doorheen Europa, moet worden overgemaakt aan de nationale data privacy authoriteiten (DPA’s).

Sinds bekend werd dat een Google programmeur ongeoorloofde code toevoegde aan het ‘Street View’ project waardoor onbeschermde wifi-netwerken werden afgeluisterd, was het voor Google niet duidelijk wat met die data moest worden aangevangen. Een deel ervan – naar verluidt de data uit Ierland, Oostenrijk en Denemarken – werd reeds gewist op vraag van de data privacy authoriteiten van die landen. Andere DPA’s vroegen dan weer de data te bewaren.

In het kader van de ‘Artikel 29 groep’ van nationale DPA’s werd een werkgroep ‘Google StreetView’ opgericht, met het oog op een gezamenlijk standpunt (en waarvan de Belgische privacy commissie rapporteur is). De werkgroep heeft een brief gestuurd aan alle nationale vestigingen van Google in Europa, met onder meer een vragenlijst over welke data werd gecapteerd en of die werd bewaard. Zo ja, wordt gevraagd die over te dragen aan de nationale DPA’s.

In Frankrijk, Spanje en Duitsland heeft Google al geantwoord dat te zullen doen.

Ook Google België kreeg deze brief, zo meldt de Belgische privacy commissie, en het bedrijf heeft nog tot dinsdag 8 juni 17h om daar op te antwoorden. Bij niet antwoorden of een weigering om de data over te dragen, kan de commissie vervolgens nog stappen ondernemen. Het kan daarbij de zaak aankaarten bij het gerecht of in deze zelf optreden als onderzoeksrechter (met de bevoegdheid om onderzoekshandelingen te stellen, zoals bijvoorbeeld huiszoekingen).

De Belgische wet voorziet in die mogelijkheid, hoewel daar tot nu toe nog geen gebruik werd van gemaakt. De commissie stelt immers uitdrukkelijk liever bemiddelend op te treden. Ook bij een positief antwoord moet de commissie vervolgens nog beslissen hoe de zaak verder aan te pakken. Wordt dus vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content