Ook Proximus komt in 2020 met eSIM-ondersteuning

© belga
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Proximus wil nog dit jaar ondersteuning gaan bieden voor smartphones en wearables met een eSIM. De operator zegt dit in een reactie op de zet van Orange Belgium, waar klanten sinds vorige week al gebruik kunnen maken van het ‘elektronische simkaartje’.

‘Vandaag is het aantal eSIM-compatibele apparaten nog beperkt; er zijn slechts een paar high-end toestellen die de keuze bieden tussen een eSIM en een klassieke simkaart’, aldus Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke tegenover Data News. ‘Het is echter wel een logische evolutie, en dus zijn ook wij van plan om de eSIM in 2020 te introduceren.’

Net als bij Orange zal dat in een eerste fase gebeuren via een QR-code, waarmee klanten een gebruikersprofiel in het toestel kunnen oploaden dat gekoppeld is aan een eSIM. ‘In een tweede fase zal dit proces volledig gedigitaliseerd kunnen verlopen’, aldus Gansbeke.

Wat is een eSIM precies?

Een eSIM of voluit embedded SIM is een kleine chip in het toestel die hetzelfde werkt als een klassieke simkaart. Ze neemt echter minder plaats in beslag, waardoor fabrikanten de vrijgekomen ruimte in smartphones en andere gadgets kunnen benutten voor andere features.

Ook voor de consument zijn er flink wat voordelen. Zo kunnen gebruikers dankzij een eSIM eenvoudig switchen tussen een professioneel en een privé-abonnement zonder dat er een kaartje moet worden verwisseld. Frequente reizigers, expats en toeristen zullen dan weer makkelijker op een lokaal mobiel telecomaanbod kunnen ingaan wanneer zij in een ander land verblijven.

Momenteel zijn er nog niet zo heel veel smartphones of andere toestellen in de handel die de eSIM ondersteunen. De bekendste uitzonderingen zijn de iPhone XS, XS Max, XR en alle versies van de iPhone 11, evenals de nieuwe Samsung Galaxy S20-familie en de onlangs aangekondigde Samsung Galaxy Z Flip. Eveneens compatibel zijn de Google Pixel 3 en 4, en bepaalde uitvoeringen van de Apple Watch, maar die gadgets zijn in België vooralsnog niet te koop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content