In het zog van de Gentse universiteit en nog net voor het aeronautisch onderzoekscentrum van Cenaero bij Charleroi pakt de Université de Liège op haar beurt uit met een nieuwe supercomputer: NIC 3 (Numerically Intensive Computing).

De investering loopt op tot 1 miljoen euro (400.000 voor de systemen en 600.000 euro voor voeding en waterkoeling - het monster verbruikt immers 30kW per uur). De superrekenmachine onder Linux (met ClusterVision als integratielaag) bestaat uit 1.296 Intel processorkernen met laag verbruik in 162 Dell-servers en ontwikkelt een vermogen van 13 Tflops. Die wordt toegevoegd aan de NIC2 (144 processoren in een Sun cluster onder Linux) die in 2005 in gebruik genomen werd en en waarmee een interconnectie mogelijk is. De oorspronkelijke NIC1 van SGI wordt een dezer afgesloten.

De nieuwe supercomputer is bedoeld voor digitale simulatie- en modeliseringsdoeleinden en zal worden gebruikt door onderzoekers van de Luikse Universiteit (klimaatdeskundigen, genetici, specialisten in de quantummechanica e.a) en daarbuiten nog es 500 deskundigen van de Franse Gemeenschap. Op termijn moeten de verschillende supercomputers van de universiteiten van Luik, Louvain-la-Neuve en Brussel met elkaar verbonden worden in de vorm van een virtuele machine ten behoeve van het interuniversitaire uitwisselingsprogramma Céci (consortium des équipements de calcul intensif) dat de steun krijgt van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Het NFWO levert trouwens een financieringsbijdrage van 400.000 euro.

Nu al is geweten dat de NIC3 tegen 2011 aan het maximum van zijn kunnen zal zitten en tegen 2012 zal worden vervangen door de NIC4 voor een zacht prijsje van 350.000 euro.

In het zog van de Gentse universiteit en nog net voor het aeronautisch onderzoekscentrum van Cenaero bij Charleroi pakt de Université de Liège op haar beurt uit met een nieuwe supercomputer: NIC 3 (Numerically Intensive Computing). De investering loopt op tot 1 miljoen euro (400.000 voor de systemen en 600.000 euro voor voeding en waterkoeling - het monster verbruikt immers 30kW per uur). De superrekenmachine onder Linux (met ClusterVision als integratielaag) bestaat uit 1.296 Intel processorkernen met laag verbruik in 162 Dell-servers en ontwikkelt een vermogen van 13 Tflops. Die wordt toegevoegd aan de NIC2 (144 processoren in een Sun cluster onder Linux) die in 2005 in gebruik genomen werd en en waarmee een interconnectie mogelijk is. De oorspronkelijke NIC1 van SGI wordt een dezer afgesloten. De nieuwe supercomputer is bedoeld voor digitale simulatie- en modeliseringsdoeleinden en zal worden gebruikt door onderzoekers van de Luikse Universiteit (klimaatdeskundigen, genetici, specialisten in de quantummechanica e.a) en daarbuiten nog es 500 deskundigen van de Franse Gemeenschap. Op termijn moeten de verschillende supercomputers van de universiteiten van Luik, Louvain-la-Neuve en Brussel met elkaar verbonden worden in de vorm van een virtuele machine ten behoeve van het interuniversitaire uitwisselingsprogramma Céci (consortium des équipements de calcul intensif) dat de steun krijgt van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Het NFWO levert trouwens een financieringsbijdrage van 400.000 euro. Nu al is geweten dat de NIC3 tegen 2011 aan het maximum van zijn kunnen zal zitten en tegen 2012 zal worden vervangen door de NIC4 voor een zacht prijsje van 350.000 euro.