Virtualisatie is al lang niet meer weg te denken bij servers, storage en netwerken. Maar nu lijkt ook binnen het voip en unified communications wereldje (UC) meer en meer naar virtualisatie gekeken te worden.

"Wij komen dan wel van traditionele telefonie, maar sinds voip en vooral unified communications worden wij alsmaar meer softwarefabrikant", legt Frits Wilmink, Sales Consultant Benelux bij Mitel uit. "Waarom zou unified communications software dan ook niet gevirtualiseerd kunnen worden om zo te genieten van alle bekende voordelen zoals consolidatie en lager energieverbruik", stelt hij de retorische vraag.

Mitel koos er voor om te partneren met VMware. "Die keuze hebben we goed een jaar geleden gemaakt omwille van hun ruime marktpenetratie", zegt Bas Baars van Mitel. Ondertussen zijn ook andere spelers al op de kar van gevirtualiseerde UC gesprongen. Onder meer Siemens en Cisco hebben een oplossing met VMware, terwijl Avaya dan weer Xen gebruikt. "Maar het verschil is dat die vendors slechts elementen virtualiseren, en niet de complete telefoniecentrale en UC-oplossing", aldus Frits die ons ook even wijst op de technologische uitdaging. "Voor voip- en UC-virtualisatie heb je weliswaar weinig processorkracht nodig, maar die moet net als andere resources wel real-time en onmiddellijk vrijgemaakt worden. We gebruiken daarvoor de vSphere van VMware", dixit Frits Wilmink. Mitel stelde de nieuwe oplossing voor op VMworld.

Virtualisatie is al lang niet meer weg te denken bij servers, storage en netwerken. Maar nu lijkt ook binnen het voip en unified communications wereldje (UC) meer en meer naar virtualisatie gekeken te worden. "Wij komen dan wel van traditionele telefonie, maar sinds voip en vooral unified communications worden wij alsmaar meer softwarefabrikant", legt Frits Wilmink, Sales Consultant Benelux bij Mitel uit. "Waarom zou unified communications software dan ook niet gevirtualiseerd kunnen worden om zo te genieten van alle bekende voordelen zoals consolidatie en lager energieverbruik", stelt hij de retorische vraag. Mitel koos er voor om te partneren met VMware. "Die keuze hebben we goed een jaar geleden gemaakt omwille van hun ruime marktpenetratie", zegt Bas Baars van Mitel. Ondertussen zijn ook andere spelers al op de kar van gevirtualiseerde UC gesprongen. Onder meer Siemens en Cisco hebben een oplossing met VMware, terwijl Avaya dan weer Xen gebruikt. "Maar het verschil is dat die vendors slechts elementen virtualiseren, en niet de complete telefoniecentrale en UC-oplossing", aldus Frits die ons ook even wijst op de technologische uitdaging. "Voor voip- en UC-virtualisatie heb je weliswaar weinig processorkracht nodig, maar die moet net als andere resources wel real-time en onmiddellijk vrijgemaakt worden. We gebruiken daarvoor de vSphere van VMware", dixit Frits Wilmink. Mitel stelde de nieuwe oplossing voor op VMworld.