Op aandringen van voorzitter Jean-Claude Juncker heeft de Commissie haar voorstel weer ingetrokken om de afschaffing van de extra kosten voor mobiel surfen, bellen en sms'en in het buitenland te beperken tot minstens 90 dagen per jaar, of minstens 30 aaneengesloten dagen. Juncker vond de tekst "niet goed genoeg".

In een mededeling zegt Kathleen Van Brempt, die in het Europees Parlement vicevoorzitter is van de socialistische S&D-fractie, dat tijdens de onderhandelingen die tot het akkoord over de afschaffing leidden, het parlement instemde met maatregelen die misbruiken zouden tegengaan. "Maar we maakten wel duidelijk dat een beperking in de tijd niet onder noemer 'fair use' valt." Misbruiken tegengaan is precies het argument waar de Commissie de voorbije dagen mee schermde om haar voorstel te verdedigen.

Probleem voor wie langer dan drie maanden wegblijft

"Er zijn Erasmusstudenten en reizigers die langer dan drie maanden in het buitenland verblijven. We beloofden hen een systeem uit te werken waarbij ze kunnen roamen zoals thuis", zegt Van Brempt. "We moeten ons woord houden."

Ook Tom Vandenkendelaere is tevreden dat "de 90-dagenlimiet wegvalt". "#Erasmus-sers hoeven geen nieuwe sim meer te kopen. Europa zoals het moet zijn!", schrijft hij op Twitter.

Eerder had ook Hilde Vautmans (Open Vld) zich tevreden getoond met de beslissing van Juncker.

(Belga/WK)

Op aandringen van voorzitter Jean-Claude Juncker heeft de Commissie haar voorstel weer ingetrokken om de afschaffing van de extra kosten voor mobiel surfen, bellen en sms'en in het buitenland te beperken tot minstens 90 dagen per jaar, of minstens 30 aaneengesloten dagen. Juncker vond de tekst "niet goed genoeg". In een mededeling zegt Kathleen Van Brempt, die in het Europees Parlement vicevoorzitter is van de socialistische S&D-fractie, dat tijdens de onderhandelingen die tot het akkoord over de afschaffing leidden, het parlement instemde met maatregelen die misbruiken zouden tegengaan. "Maar we maakten wel duidelijk dat een beperking in de tijd niet onder noemer 'fair use' valt." Misbruiken tegengaan is precies het argument waar de Commissie de voorbije dagen mee schermde om haar voorstel te verdedigen.Probleem voor wie langer dan drie maanden wegblijft "Er zijn Erasmusstudenten en reizigers die langer dan drie maanden in het buitenland verblijven. We beloofden hen een systeem uit te werken waarbij ze kunnen roamen zoals thuis", zegt Van Brempt. "We moeten ons woord houden." Ook Tom Vandenkendelaere is tevreden dat "de 90-dagenlimiet wegvalt". "#Erasmus-sers hoeven geen nieuwe sim meer te kopen. Europa zoals het moet zijn!", schrijft hij op Twitter. Eerder had ook Hilde Vautmans (Open Vld) zich tevreden getoond met de beslissing van Juncker.(Belga/WK)