Na Satyam heeft de Wereldbank nu ook het Indiase it-dienstenbedrijf Wipro voor enkele jaren verboden te bieden op contracten bij de bank.

De beslissing blijkt al de dateren van juni 2007, maar werd nu pas bekendgemaakt. Tot 2011 mag Wipro niet meer bieden op contracten bij de Wereldbank. Het Indiase it-dienstenbedrijf zou in 2000 American Depositary Shares aan de prijs van de beursgang hebben aangeboden aan werknemers en klanten. Later werd dat uitgebreid naar werknemers van de Wereldbank en hun vrienden en familie. Die mensen moesten wel een statement ondertekenen dat de aankoop geen ethische of belangenconflicten creëerde, aldus Wipro.

De aandelen van Wipro zakten na de aankondiging vanochtend onmiddellijk met ruim 10 procent. Volgens Wipro waren de inkomsten die het bedrijf haalde bij de Wereldbank niet significant, maar de parallellen met Satyam, dat nu in een ernstig boekhoudschandaal verzeild is geraakt, zijn natuurlijk snel getrokken. Voor het schandaal bij Satyam uitlekte werd het bedrijf voor 8 jaar in de ban gedaan door de Wereldbank wegens omkoping.

Na Satyam heeft de Wereldbank nu ook het Indiase it-dienstenbedrijf Wipro voor enkele jaren verboden te bieden op contracten bij de bank. De beslissing blijkt al de dateren van juni 2007, maar werd nu pas bekendgemaakt. Tot 2011 mag Wipro niet meer bieden op contracten bij de Wereldbank. Het Indiase it-dienstenbedrijf zou in 2000 American Depositary Shares aan de prijs van de beursgang hebben aangeboden aan werknemers en klanten. Later werd dat uitgebreid naar werknemers van de Wereldbank en hun vrienden en familie. Die mensen moesten wel een statement ondertekenen dat de aankoop geen ethische of belangenconflicten creëerde, aldus Wipro. De aandelen van Wipro zakten na de aankondiging vanochtend onmiddellijk met ruim 10 procent. Volgens Wipro waren de inkomsten die het bedrijf haalde bij de Wereldbank niet significant, maar de parallellen met Satyam, dat nu in een ernstig boekhoudschandaal verzeild is geraakt, zijn natuurlijk snel getrokken. Voor het schandaal bij Satyam uitlekte werd het bedrijf voor 8 jaar in de ban gedaan door de Wereldbank wegens omkoping.