Weken voor de bommen vielen in Georgië, kreeg het land al een massale aanval in cyberspace te verwerken. Toeval, of een generale repetitie?

De oorlog om Zuid-Ossetië wordt ook online uitgevochten, daarover kon je [eerder] al lezen. Nog steeds zouden verscheidene Georgische sites overigens bestookt worden door Russische hackers. Maar wat vreemd is, is dat Amerikaanse securityspecialisten reeds weken geleden een eerste aanval tegen computers in Georgië zagen.

Jose Nazario van Arbor Networks in Lexington zegt in The New York Times dat hij reeds weken geleden een reeks datapakketjes zag passeren die regelrecht naar websites van de Georgische overheid ging. Het bericht dat in die pakketjes te lezen viel was: "win+love+in+Rusia."

Ook andere Amerikaanse internetexperten zeggen dat de aanvallen tegen de Georgische internetinfrastructuur reeds op 20 juli startten. Daarbij werden zogeheten distributed denial of service (D.D.O.S.) aanvallen uitgevoerd die met miljoenen datarequests ervoor zorgden dat heel wat Georgische servers overbelast raakten en uiteindelijk plat gingen.

Volgens onderzoekers van Shadowserver zou ook de website van de Georgische president toen al in de klappen gedeeld hebben. De server waarlangs de aanval geleid werd, zou zich volgens dezelfde onderzoekers in de Verenigde Staten bevonden hebben.

Was de aanval in juli toeval? Zou kunnen. Maar het is evengoed mogelijk dat de toenmalige aanvallen een 'generale repetitie' was voor de cyberoorlog die een maand later uitbrak tussen Georgië en Rusland - simultaan met de conventionele wapenoorlog.

Bill Woodcock, research director van Packet Clearing House, een non-profit organisatie die internettrafiek analyseert, zegt in The New York Times dat het zeker niet bij deze cyberoorlog zal blijven. "Cyberaanvallen zijn zo goedkoop en zo makkelijk uit te voeren, zonder al te veel sporen na te laten, dat ze zeker een middel voor moderne oorlogsvoering zullen blijven", zegt Woodcock die berekende dat een cyberaanval ongeveer 4 dollarcent per machine kost. "Je kan een complete cyberoorlog financieren met het geld waarmee je de rupsbanden van een tank zou vervangen", maakt Woodcock nog de vergelijking.

Overigens is het nog steeds niet geweten wie precies achter de cyberaanvallen zit. De Georgische overheid geeft Rusland de schuld, maar de Russische overheid blijft ontkennen dat ze iets met de zaak te maken hebben. Onderzoekers zouden ondertussen wel al bewijzen gevonden hebben die Russische datacenters linken aan de aanvallen. [Een Russische website] biedt ondertussen software aan die kan gebruikt worden om D.D.O.S.-aanvallen uit te voeren.

Weken voor de bommen vielen in Georgië, kreeg het land al een massale aanval in cyberspace te verwerken. Toeval, of een generale repetitie? De oorlog om Zuid-Ossetië wordt ook online uitgevochten, daarover kon je [eerder] al lezen. Nog steeds zouden verscheidene Georgische sites overigens bestookt worden door Russische hackers. Maar wat vreemd is, is dat Amerikaanse securityspecialisten reeds weken geleden een eerste aanval tegen computers in Georgië zagen. Jose Nazario van Arbor Networks in Lexington zegt in The New York Times dat hij reeds weken geleden een reeks datapakketjes zag passeren die regelrecht naar websites van de Georgische overheid ging. Het bericht dat in die pakketjes te lezen viel was: "win+love+in+Rusia." Ook andere Amerikaanse internetexperten zeggen dat de aanvallen tegen de Georgische internetinfrastructuur reeds op 20 juli startten. Daarbij werden zogeheten distributed denial of service (D.D.O.S.) aanvallen uitgevoerd die met miljoenen datarequests ervoor zorgden dat heel wat Georgische servers overbelast raakten en uiteindelijk plat gingen. Volgens onderzoekers van Shadowserver zou ook de website van de Georgische president toen al in de klappen gedeeld hebben. De server waarlangs de aanval geleid werd, zou zich volgens dezelfde onderzoekers in de Verenigde Staten bevonden hebben. Was de aanval in juli toeval? Zou kunnen. Maar het is evengoed mogelijk dat de toenmalige aanvallen een 'generale repetitie' was voor de cyberoorlog die een maand later uitbrak tussen Georgië en Rusland - simultaan met de conventionele wapenoorlog. Bill Woodcock, research director van Packet Clearing House, een non-profit organisatie die internettrafiek analyseert, zegt in The New York Times dat het zeker niet bij deze cyberoorlog zal blijven. "Cyberaanvallen zijn zo goedkoop en zo makkelijk uit te voeren, zonder al te veel sporen na te laten, dat ze zeker een middel voor moderne oorlogsvoering zullen blijven", zegt Woodcock die berekende dat een cyberaanval ongeveer 4 dollarcent per machine kost. "Je kan een complete cyberoorlog financieren met het geld waarmee je de rupsbanden van een tank zou vervangen", maakt Woodcock nog de vergelijking. Overigens is het nog steeds niet geweten wie precies achter de cyberaanvallen zit. De Georgische overheid geeft Rusland de schuld, maar de Russische overheid blijft ontkennen dat ze iets met de zaak te maken hebben. Onderzoekers zouden ondertussen wel al bewijzen gevonden hebben die Russische datacenters linken aan de aanvallen. [Een Russische website] biedt ondertussen software aan die kan gebruikt worden om D.D.O.S.-aanvallen uit te voeren.