Nokia heeft een klacht ingediend bij de Amerikaanse International Trade Commission over inbreuken op patenten door Apple. Als de klacht ontvankelijk verklaard wordt, zou dat tot gevolg kunnen hebben dat iPhones niet langer de VS in mogen.

Het rommelt al langer tussen Nokia en Apple. In oktober spande de Finse gsm-fabrikant een rechtzaak aan tegen Apple wegens het onrechtmatige gebruik van patenten in de iPhone.

Begin deze maand sloegen Jobs en co. terug door op hun beurt Nokia te beschuldigen van patentbreuk. Nokia zou immers de touch screen knowhow uit de iPhone gekopieerd hebben.

Om de druk nog wat op te voeren, gaat Nokia nog een stapje verder, en beschuldigt het Apple van schending van intellectueel eigendom bij de gebruikersinterface, de camera en de antennetechnologie op zowat alle toestellen, dus ook iPods en Macs.

Bovendien wordt er dit keer naar de International Trade Commision (ITC) getrokken, het Amerikaanse semi-overheidsorgaan dat toeziet op eerlijke handel. De ITC kan ingrijpen wanneer een bedrijf goederen wil importeren die inbreuk maken op patenten, octrooien of auteursrecht van anderen.

De toestellen van Apple worden grotendeels in China gefabriceerd, en zouden dus onder de bevoegdheid van de ITC kunnen vallen.

Als de klacht van Nokia in behandeling genomen wordt, en als Nokia als winnaar uit het dispuut komt, zou dat willen zeggen dat de hebbedingetjes van Apple niet langer de VS in mogen.

De voorbije jaren heeft Nokia al tot twee keer toe gelijk gekregen van de International Trade Commision. Toen ging het om patentdisputen met Qualcomm en Interdigital.

Nokia heeft een klacht ingediend bij de Amerikaanse International Trade Commission over inbreuken op patenten door Apple. Als de klacht ontvankelijk verklaard wordt, zou dat tot gevolg kunnen hebben dat iPhones niet langer de VS in mogen. Het rommelt al langer tussen Nokia en Apple. In oktober spande de Finse gsm-fabrikant een rechtzaak aan tegen Apple wegens het onrechtmatige gebruik van patenten in de iPhone. Begin deze maand sloegen Jobs en co. terug door op hun beurt Nokia te beschuldigen van patentbreuk. Nokia zou immers de touch screen knowhow uit de iPhone gekopieerd hebben. Om de druk nog wat op te voeren, gaat Nokia nog een stapje verder, en beschuldigt het Apple van schending van intellectueel eigendom bij de gebruikersinterface, de camera en de antennetechnologie op zowat alle toestellen, dus ook iPods en Macs. Bovendien wordt er dit keer naar de International Trade Commision (ITC) getrokken, het Amerikaanse semi-overheidsorgaan dat toeziet op eerlijke handel. De ITC kan ingrijpen wanneer een bedrijf goederen wil importeren die inbreuk maken op patenten, octrooien of auteursrecht van anderen. De toestellen van Apple worden grotendeels in China gefabriceerd, en zouden dus onder de bevoegdheid van de ITC kunnen vallen. Als de klacht van Nokia in behandeling genomen wordt, en als Nokia als winnaar uit het dispuut komt, zou dat willen zeggen dat de hebbedingetjes van Apple niet langer de VS in mogen. De voorbije jaren heeft Nokia al tot twee keer toe gelijk gekregen van de International Trade Commision. Toen ging het om patentdisputen met Qualcomm en Interdigital.