Door de aankondiging van de Amerikaanse overheid om 7,2 miljard dollar in de telecomsector te pompen en door de nood van de Europese telecomwereld om massaal in glasvezel te investeren, kan gevreesd worden voor een 'hernationalisering' van de sector.

Dat is althans de mening van het onafhankelijke consultancy- en analistenkantoor Idate. Dat is met zijn 'DigiWorld Yearbook' en zijn studies en analyses een autoriteit op de Europese markt.

In een blik op de markante feiten van het voorbije jaar wijst Idate met name op de beslissing van de regering Obama om 7,2 miljard dollar te investeren in Amerikaanse breedbandinfrastructuur. Dat is een overheidsinvestering die best met de grootste zorg gedoseerd wordt, meent Didier Pouillot, verantwoordelijke van de 'Practice Telecom' bij Idate. "Je moet een cashinjectie vermijden en niet nalaten om privé-initiatief te stimuleren", waarschuwt hij voor het risico om de net geliberaliseerde sector weer onder overheidscontrole te doen vallen.

Pouillot denkt dat operatoren die een hoog investeringsniveau kunnen aanhouden, met een competitief voordeel uit de crisis zouden moeten komen. Hij gaat er ook van uit dat de telecomsector zich verder zal consolideren, al zal dat dan aan een lager ritme zijn dan in het verleden. De concurrentie uit China, India en het Midden-Oosten zal nog zwaarder worden.

Door de aankondiging van de Amerikaanse overheid om 7,2 miljard dollar in de telecomsector te pompen en door de nood van de Europese telecomwereld om massaal in glasvezel te investeren, kan gevreesd worden voor een 'hernationalisering' van de sector. Dat is althans de mening van het onafhankelijke consultancy- en analistenkantoor Idate. Dat is met zijn 'DigiWorld Yearbook' en zijn studies en analyses een autoriteit op de Europese markt. In een blik op de markante feiten van het voorbije jaar wijst Idate met name op de beslissing van de regering Obama om 7,2 miljard dollar te investeren in Amerikaanse breedbandinfrastructuur. Dat is een overheidsinvestering die best met de grootste zorg gedoseerd wordt, meent Didier Pouillot, verantwoordelijke van de 'Practice Telecom' bij Idate. "Je moet een cashinjectie vermijden en niet nalaten om privé-initiatief te stimuleren", waarschuwt hij voor het risico om de net geliberaliseerde sector weer onder overheidscontrole te doen vallen. Pouillot denkt dat operatoren die een hoog investeringsniveau kunnen aanhouden, met een competitief voordeel uit de crisis zouden moeten komen. Hij gaat er ook van uit dat de telecomsector zich verder zal consolideren, al zal dat dan aan een lager ritme zijn dan in het verleden. De concurrentie uit China, India en het Midden-Oosten zal nog zwaarder worden.