Op zoek naar de efficiëntste zonnecel
In november vorig jaar kwam de UHasselt in het nieuws met een nieuwe generatie zonnecel op basis van perovskiet, die veel meer licht kan absorberen. Een jaar later ligt de focus vooral op kijken hoe perovskiet zonder lood of in combinatie met bestaande technologie kan samengaan.
Perovskiet wordt al een paar jaar bestudeerd als materiaal voor zonnecellen, maar een jaar geleden ging het om de eerste tandem zonnecel met twee verschillende soorten perovskiet die elk een ander stuk van het zonlicht absorberen. Daardoor kan een zonnecel efficiënter werken. Maar om efficiënter te zijn dan de huidige cellen op silicium, is nog verdere finetuning nodig.
Die finetuning, daar moeten we nog even op wachten. Maar voor een commerciële toepassing wordt vandaag ook gekeken naar combinaties. “Wat we nu zien, zijn pogingen waarbij een klassieke zonnecel, die veel licht absorbeert aan een relatief laag voltage, gecombineerd wordt met een cel van perovskiet er bovenop. Die absorbeert een ander deel van het lichtspectrum aan een hoger voltage. Op die manier kan je een klassieke zonnecel relatief eenvoudig efficiënter maken”, legt postdoctoraal onderzoeker Bert Conings van de UHasselt uit.
Een andere uitdaging is om zonnecellen op basis van perovskiet zonder lood te ontwikkelen. “De goed werkende varianten van perovskiet bevatten lood. Maar dat wil de wetenschap nu verbeteren. Dat gebeurt grotendeels met computersimulaties en er zijn al een paar componenten voorgesteld dus het is zeker niet onmogelijk. Maar het blijft wachten op de grote doorbraak met loodvrije materialen en waarschijnlijk zal dat niet voor de eerste jaren zijn.”
Kort samengevat: de tandemzonnecel die vorig jaar in het nieuws kwam, wordt verder ontwikkeld, maar intussen kijken wetenschappers ook naar combinaties om onze huidige generatie zonnepanelen efficiënter te maken.
Dit artikel verscheen eerder in de papieren versie van Data News op 17 november.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier