Luc Blyaert

Open brief aan minister van Digitale Agenda Alexander De Croo: ‘Regeerakkoord mist langetermijnvisie’

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

‘Wat ik mis in het regeerakkoord op gebied van digitale agenda, beste Alexander De Croo, is een langetermijnvisie,’ schrijft Luc Blyaert, hoofdredacteur van Data News.

Beste Alexander,

Ik heb geen idee of je nog een papieren agenda hebt, maar nu jij de digitale agenda mag bepalen van de nieuwe regering Michel I kan je maar beter snel schakelen. Ach ja, in het regeerakkoord staat dat je tijd hebt. Een ‘digitale federale overheid’ moet er komen tegen het einde van de legislatuur. Als de broze cohesie tussen de partijen het houdt – ik mag het hopen want enige stabiliteit mag wel in dit krakkemikkige land – dan is dat dus ergens tot 2020. Tijd dus voor een sterk plan, een timing, een visie zowaar.

Dat alle archieven gedigitaliseerd moeten worden zal als muziek in de oren klinken van de betrokken bedrijven. Dat hier nooit eerder werk van werd gemaakt, blijft me nog steeds verbazen. Dat de federale overheid af moet van de papierberg is een no-brainer. Het ligt voor de hand. En dat jullie zelf werk zullen maken van ‘een paperless office policy’ is mooi. Ik ben benieuwd. De beelden tijdens de regeringsonderhandelingen maakten alvast geen optimistische indruk.

Maar wat ik mis in het regeerakkoord, beste Alexander, is een visie; een langetermijnvisie. Hoe gaan we ons land op de kaart zetten? Hoe kunnen we ict als hefboom gebruiken voor innovatie, smart government gelinkt aan smart cities en wie weet zelf smart citizens? Ik lees daar niets over, nougabollen. De enige passage waarin zijdelings gesproken wordt over innovatie gaat over synergiën en hergebruik van it-oplossingen. Nou moe. Ook dat is nogal wiedes. Ik weet het, het is niet evident. Alle baronieën op de verschillende federale overheidsinstellingen die – de ene met al een grote budget dan de andere – hun eigen gang gaan. Kijk eens wat een ramp justitie is, hoe het eHR-platform volledig de mist in ging, hoe het sputtert bij Financiën. Krijg jij inspraak bij de diverse betrokken ministers? Good luck, Alexander.

Wat ik mis in het regeerakkoord, beste Alexander, is een visie.

Transparantie over de ict-kosten is een goede zaak en een ict-monitoringcomité evenzeer. Wel benieuwd hoe je het ‘overheidsmanagement zal responsabiliseren met betrekking tot het zorgvuldig opvolgen van ict-overheidscontracten en het creëren van efficiëntiewinsten via doorgedreven digitalisering van diensten en processen’. Krijgen ze een bonus als ze daar in slagen? Een mooiere wagen? Ik zeg maar wat. Jij hebt jaren bij de Boston Consultancy Group gewerkt. Jij weet dus wel waar het om draait.

Ik verwelkom de ‘open data’ stelling die zoveel mogelijk overheidsgegevens doorspeelt aan derden. Ik wil wel even benadrukken dat het dan niet gaat om een superdatabank met alle gegevens over wanbetalers. Ik huiver van dat Big Brother-gedachtengoed. Als oprichter van Darts-ip, gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechten, weet jij ongetwijfeld als geen ander waar het om gaat. Weg met die typische Belgische reflex dat wie het ooit moeilijk heeft gehad, voor eeuwig gebrandmerkt is. Iedereen heeft recht op een doorstart, meer dan één zelfs.

Dat websites van de overheid ook voor kleurenblinden toegankelijk moeten zijn, vond ik wel een grappige passage. Benieuwd wie er binnen de regering mee te kampen heeft. Veel belangrijker is de evaluatie van de steeds grotere samenwerking tussen Fedict en Smals, die de intrede van andere ict-bedrijven zo goed als buitenspel zet. Een liberaal als jij kan dat niet met lede ogen aanzien. Zeker als de overheids-cloud eraan komt, kan dat tot een al dan niet gewild maar feitelijk monopolie leiden.

Beste Alexander,

Ik kan me inbeelden dat deze portefeuille je meer zal plezieren dan pensioenen. Je bent pas 38, in de fleur van je leven. Een tank vol energie. Het zal nodig zijn op deze hoge barkruk. Je kan scoren. De bevolking is nog nooit zo digitaal mee geweest. Smartphones en tablets zijn zo goed als volledig ingeburgerd. Het komt er nu alleen op aan om een visie te ontwikkelen. Ik kijk er naar uit. Ik wens je de wind vanachter als compensatie voor de tegenwind die je ongetwijfeld te wachten staat. Go for it, geef er een lap op, vandaag nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content