De Open Source Conference in Amsterdam getuigt hoezeer Open Source vandaag acceptabel is in grote bedrijven.

Heel anders dan het Belgische Fosdem-event, waar de communities rond open sorurce projecten elkaar ontmoeten, richt de Open Source Conference in Amsterdam zich uitdrukkelijk tot het bedrijfleven. Het sponsorschap van bedrijven als RedHat, Capgemini, Accenture en Alfresco is daar niet vreemd aan.

Cloud stond eens te meer in het centrum van belangstelling en de onderhand 'klassieke' voordelen van lagere kosten, grotere flexibiliteit, 'elasticity' werden breedvoerig aangehaald.

Maar toch is er wel nog werk aan de winkel. Zo moet nog meer werk worden gemaakt van open standaarden on lock-in te vermijden, zowel wat technologieën als leveranciers betreft. In het bijzonder de mogelijkheid om makkelijk data uit te wisselen of te verplaatsen, krijgt nu meer aandacht.

Alfresco verwees daarbij naar het eigen werk betreffende de CMIS standaard (Content Management Interoperability Services). Brokerage van cloud services (zeg maar 'makelaars in clouddiensten' die vlot vraag en aanbod van diensten met elkaar in contact brengen) werd al even aangekaart, maar wordt algemeen nog als prematuur, in afwachting van meer standaarden, beoordeeld.

Wellicht nog het meeste werk zal er nodig zijn om bij de ict'ers in grote bedrijven een 'culture shift' te bewerkstelligen, weg van een 'alles zelfdoen en beheren' naar meer een meer opportunistisch gebruik van wat zich aanbiedt in de cloud.

In ieder geval bleek ook hier weer dat bedrijven die een beroep doen op clouddiensten, zelf nog heel wat expertise in huis moeten houden (inzake onderhandelingen en opvolging van sla's, diensten etc, governance, security...) en daar nog een stevig budget voor moeten uitrekken.

België

Op de Open Source Conference kwamen ook voorbeelden van Belgische projecten aan bod. Zo stelde Cipal zijn Athena BI voor, op basis van Pentaho.

Athena biedt gemeentelijke en provinciale overheden de middelen om data zowel voor pro-actieve als reactieve beleidsvorming aan te wenden. Open-Future lichtte op zijn beurt toe hoe het met behulp van RedHat's KVM een virtualizeringsproject aanpakte bij het Belgisch Koninklijk Meteorologisch Instituut.

De Open Source Conference in Amsterdam getuigt hoezeer Open Source vandaag acceptabel is in grote bedrijven.Heel anders dan het Belgische Fosdem-event, waar de communities rond open sorurce projecten elkaar ontmoeten, richt de Open Source Conference in Amsterdam zich uitdrukkelijk tot het bedrijfleven. Het sponsorschap van bedrijven als RedHat, Capgemini, Accenture en Alfresco is daar niet vreemd aan.Cloud stond eens te meer in het centrum van belangstelling en de onderhand 'klassieke' voordelen van lagere kosten, grotere flexibiliteit, 'elasticity' werden breedvoerig aangehaald.Maar toch is er wel nog werk aan de winkel. Zo moet nog meer werk worden gemaakt van open standaarden on lock-in te vermijden, zowel wat technologieën als leveranciers betreft. In het bijzonder de mogelijkheid om makkelijk data uit te wisselen of te verplaatsen, krijgt nu meer aandacht. Alfresco verwees daarbij naar het eigen werk betreffende de CMIS standaard (Content Management Interoperability Services). Brokerage van cloud services (zeg maar 'makelaars in clouddiensten' die vlot vraag en aanbod van diensten met elkaar in contact brengen) werd al even aangekaart, maar wordt algemeen nog als prematuur, in afwachting van meer standaarden, beoordeeld.Wellicht nog het meeste werk zal er nodig zijn om bij de ict'ers in grote bedrijven een 'culture shift' te bewerkstelligen, weg van een 'alles zelfdoen en beheren' naar meer een meer opportunistisch gebruik van wat zich aanbiedt in de cloud. In ieder geval bleek ook hier weer dat bedrijven die een beroep doen op clouddiensten, zelf nog heel wat expertise in huis moeten houden (inzake onderhandelingen en opvolging van sla's, diensten etc, governance, security...) en daar nog een stevig budget voor moeten uitrekken.BelgiëOp de Open Source Conference kwamen ook voorbeelden van Belgische projecten aan bod. Zo stelde Cipal zijn Athena BI voor, op basis van Pentaho.Athena biedt gemeentelijke en provinciale overheden de middelen om data zowel voor pro-actieve als reactieve beleidsvorming aan te wenden. Open-Future lichtte op zijn beurt toe hoe het met behulp van RedHat's KVM een virtualizeringsproject aanpakte bij het Belgisch Koninklijk Meteorologisch Instituut.