Openstelling van de kabel is nu helemaal rond

© Getty Images/iStockphoto
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De openstelling van de kabel is rond: de regulatoren hebben hun regelgevend werk afgerond. Het is nu afwachten welke operatoren nog geïnteresseerd zijn.

Het regelgevend kader voor de openstelling van de kabel is klaar. Dat hebben de verzamelde regulatoren (CRC, met daarin de Vlaamse Regulator voor de Media, de Conseil supérieur de l’Audiovisuel, de Medienrat en het BIPT) laten weten in een persmededeling. Concreet betekent dit dat een alternatieve operator zich vanaf nu tot de kabeloperatoren kan wenden om via de kabel televisiediensten en breedbanddiensten aan te bieden.

Maar eerst even terugspoelen. Ondertussen al drie jaar geleden formuleerden de telecom- en mediaregulatoren een ontwerpbesluit waarin ze stelden dat kabeloperatoren zoals Telenet en Voo/Tecteo verplicht hun kabelnetwerk open moesten stellen voor zowel analoge en digitale televisie en om een wholesale-aanbod rond breedbandinternet uit te werken voor alternatieve operatoren. In juli 2011 werden dan de nodige definitieve besluiten gepubliceerd.

De Belgische kabeloperatoren (Telenet, Brutélé, Numéricable/Coditel, Tecteo/Voo) moesten volgens dat besluit een doorverkoopaanbod voor hun analoge-televisieaanbod ontwikkelen; alternatieve operatoren toegang geven tot hun digitale televisieplatform en een doorverkoopaanbod voor breedbandinternet aanbieden. Belgacom werd wel uitgesloten van toegang tot het digitale tv-platform en het wholesale-internetaanbod van kabeloperatoren omdat het via zijn dsl-netwerk al eigen digitale diensten heeft. Belgacom moet wel zijn eigen netwerk ook openstellen voor een alternatief televisieaanbod.

Tarieven bekend

De technische aspecten van de beslissing werden door de CRC al in september afgerond, waarbij ‘video on demand’ nog toegevoegd werd aan het verplichte wholesale-aanbod. Nu is door CRC ook beslist welke tarieven de kabeloperatoren precies zullen mogen aanrekenen aan alternatieve operatoren. De instapprijs is 750.000 euro, en vervolgens per kalnt 2, 4 of 5 euro voor respectievelijk analoge tv, digitale tv, en tv+breeband.

Een alternatieve operator kan zich vanaf nu tot Telenet & co kan wenden om via die kabel bijvoorbeeld ook tv-diensten aan te bieden, om zo een ‘bundel’ te kunnen aanbieden aan de eigen klanten. De kabeloperator heeft dan wel zes maand de tijd om de nodige aanpassingen te doen en de alternatieve operator toegang te geven.

Mobistar?

De grote vraag is welke alternatieve operator(s) zullen toehappen. Base doet voor het Snow-aanbod reeds beroep op het Belgacom vdsl-netwerk. Mobistar is de enige speler die in het verleden al openlijk interesse toonde. Het is afwachten of het bedrijf nu ook effectief doorzet.

Ondertussen hebben de kabeloperatoren ook nog het recht om in beroep te gaan tegen de tarieven die de CRC voorstelt. Telenet heeft trouwens al een procedure lopen bij het Brusselse Hof van Beroep, waar de vernietiging van het principebesluit van 1 juli 2011 wordt gevraagd.

Mobistar-ceo Jean-Marc Harion wil de piste zeker bekijken om er na de zomer van 2014 mee te starten, zo vertelde hij donderdagavond in een interview met Data News. Waarom nu nog? “In een markt waar de tarieven twee tot drie keer hoger zijn dan in het buitenland, maak je zeker nog kans”, aldus Harion.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content