Het debat in de aanloop naar de ISO-stemming over Microsofts documentformaat OpenXML wordt almaar feller. Nadat Microsoft IBM vorige week beschuldigde van actief lobbywerk ten voordele van ODF en ten nadele van OpenXML, stelt IBM nu dat OpenXML gewoon technisch inferieur is.

Dat de belangen voor zowel IBM als Microsoft groot zijn in het debat rond de documentformaten, mag blijken uit de bitse reacties over en weer. Vorige week stelden twee Microsoft-topmannen aan ZDnet Australië dat IBM het OpenXML-formaat tracht te saboteren door actief te lobbyen bij overheden. "Ze hebben er een zwaar politiek debat van gemaakt. Ze concurreren via regulering, omdat ze het niet kunnen op technisch vlak", klonk het.

Nu krijgt IBM van Ars Technica het woord. Bob Sutor, vice president voor standaarden en open source bij IBM, vliegt er onmiddellijk stevig in: "IBM gelooft dat er een revolutie gaande is in de it-industrie en dat verstandige mensen wereldwijde echte open standaarden vragen die ontwikkeld zijn via meer samenwerking en op meer democratische wijze, voor het goed van iedereen. Als 'business as usual' hetzelfde is als de it-wereld een overhaast, technisch inferieur en productspecifiek werkstuk als OpenXML aansmeren, dan zijn we trots dat we bij de tientallen landen en bij de duizenden individuen horen die tegen zulke onbehoorlijk gedrag willen vechten."

De komende ISO-stemming loopt van 25 tot 29 februari in Genève. Zelfs als Microsoft het niet haalt, zal OpenXML, via de sterke penetratie van Office 2007, nog wijd verspreid geraken. Maar een afwijzing, zo zeggen analisten, zou Microsoft er wel des te meer op kunnen wijzen dat aanpassingen nodig zijn. Voor Microsoft is een ISO-goedkeuring van groot belang om overheidsklanten binnen te halen.

Het debat in de aanloop naar de ISO-stemming over Microsofts documentformaat OpenXML wordt almaar feller. Nadat Microsoft IBM vorige week beschuldigde van actief lobbywerk ten voordele van ODF en ten nadele van OpenXML, stelt IBM nu dat OpenXML gewoon technisch inferieur is. Dat de belangen voor zowel IBM als Microsoft groot zijn in het debat rond de documentformaten, mag blijken uit de bitse reacties over en weer. Vorige week stelden twee Microsoft-topmannen aan ZDnet Australië dat IBM het OpenXML-formaat tracht te saboteren door actief te lobbyen bij overheden. "Ze hebben er een zwaar politiek debat van gemaakt. Ze concurreren via regulering, omdat ze het niet kunnen op technisch vlak", klonk het. Nu krijgt IBM van Ars Technica het woord. Bob Sutor, vice president voor standaarden en open source bij IBM, vliegt er onmiddellijk stevig in: "IBM gelooft dat er een revolutie gaande is in de it-industrie en dat verstandige mensen wereldwijde echte open standaarden vragen die ontwikkeld zijn via meer samenwerking en op meer democratische wijze, voor het goed van iedereen. Als 'business as usual' hetzelfde is als de it-wereld een overhaast, technisch inferieur en productspecifiek werkstuk als OpenXML aansmeren, dan zijn we trots dat we bij de tientallen landen en bij de duizenden individuen horen die tegen zulke onbehoorlijk gedrag willen vechten." De komende ISO-stemming loopt van 25 tot 29 februari in Genève. Zelfs als Microsoft het niet haalt, zal OpenXML, via de sterke penetratie van Office 2007, nog wijd verspreid geraken. Maar een afwijzing, zo zeggen analisten, zou Microsoft er wel des te meer op kunnen wijzen dat aanpassingen nodig zijn. Voor Microsoft is een ISO-goedkeuring van groot belang om overheidsklanten binnen te halen.