De mails lijken afkomstig te zijn van 'update@microsoft.com' maar worden in werkelijkheid vanaf een Thais IP-adres verstuurd en zijn dus niet afkomstig van het bedrijf. Ook gebruikt het bericht de kleuren van Windows 10 en onderaan staat dat de mail werd gecontroleer door een virusscanner.

In het bericht staat te lezen dat je met de software in bijlage of via een speciale link kan upgraden naar Windows 10. Maar in werkelijkheid gaat het om een virus dat je bestanden versleutelt en vraagt om binnen de 96 uur te betalen. "We willen onze klanten er graag op wijzen dat Windows 10 niet aangeleverd wordt via links in e-mails, maar via Windows Updates op de pc verloopt", zegt Karel Dekyvere, Security Lead bij Microsoft BeLux.

Wat doe je best?

Wie zo'n mail ontvangt kan het bericht best negeren en wissen. Wie toch slachtoffer is geworden betaalt best geen geld aan de criminelen. Microsoft zelf raadt aan om de internetverbinding van het toestel te verbreken en het toestel te scannen met een recente virusscanner. Eventueel kan een herinstallatie van Windows ook werken. Nadien verander je wel best al je wachtwoorden, zowel van je computer als van online accounts zoals Facebook of Windows Live.

Wel gratis, nooit per e-mail

Wie vandaag Windows 7 of Windows 8 gebruikt kan gratis upgraden naar Windows 10, maar doet dat via het Windows-icoontje dat sinds enkele weken rechtsonderaan de taakbalk staat. E-mails die je waarschuwen of een bijkomende upgrade beloven zijn dus niet echt en hebben als enige doel om onwetende gebruikers op te lichten.

De mails lijken afkomstig te zijn van 'update@microsoft.com' maar worden in werkelijkheid vanaf een Thais IP-adres verstuurd en zijn dus niet afkomstig van het bedrijf. Ook gebruikt het bericht de kleuren van Windows 10 en onderaan staat dat de mail werd gecontroleer door een virusscanner.In het bericht staat te lezen dat je met de software in bijlage of via een speciale link kan upgraden naar Windows 10. Maar in werkelijkheid gaat het om een virus dat je bestanden versleutelt en vraagt om binnen de 96 uur te betalen. "We willen onze klanten er graag op wijzen dat Windows 10 niet aangeleverd wordt via links in e-mails, maar via Windows Updates op de pc verloopt", zegt Karel Dekyvere, Security Lead bij Microsoft BeLux.Wat doe je best?Wie zo'n mail ontvangt kan het bericht best negeren en wissen. Wie toch slachtoffer is geworden betaalt best geen geld aan de criminelen. Microsoft zelf raadt aan om de internetverbinding van het toestel te verbreken en het toestel te scannen met een recente virusscanner. Eventueel kan een herinstallatie van Windows ook werken. Nadien verander je wel best al je wachtwoorden, zowel van je computer als van online accounts zoals Facebook of Windows Live.Wel gratis, nooit per e-mailWie vandaag Windows 7 of Windows 8 gebruikt kan gratis upgraden naar Windows 10, maar doet dat via het Windows-icoontje dat sinds enkele weken rechtsonderaan de taakbalk staat. E-mails die je waarschuwen of een bijkomende upgrade beloven zijn dus niet echt en hebben als enige doel om onwetende gebruikers op te lichten.