Opgelet voor dure telefoontjes die uit zone Brussel lijken te komen
De Ombudsdienst voor Telecommunicatie kreeg afgelopen dagen al meer dan 30 klachten binnen van mensen die telefoontjes van onbekenden krijgen. Wie terugbelt, riskeert een dure factuur.
Het gaat om bellers uit verre, paradijselijke oorden als Samoa (landcode +685), Papoea-Nieuw-Guinea (+675) en Ascension (+247). De oproep wordt meestal al na één keer rinkelen onderbroken. In het geval van Ascension, lijkt de gemiste oproep mogelijk uit zone 02 – Brussel dus – afkomstig te zijn. “Maar wie terugbelt, komt in contact te staan met een duur nummer. Naar alle waarschijnlijkheid verdienen de uitbaters van zulke nummers aan de ontvangst van de oproepen”, zegt ombudsman Luc Tuerlinckx aan HLN.
Tot een tweetal weken geleden noteerde zijn dienst dit jaar geen enkele klacht over het fenomeen. “Tot op vandaag hebben we er een 30-tal ontvangen over de recente vlaag van wangiri-fraude. Wangiri is een Japans woord dat vrij vertaald ‘verbroken na één keer’ betekent.” Opmerkelijk is wel dat ongeveer 80 procent van de klachten werd ingediend door Telenet- en Base-klanten, zo noteert HLN. “Puur toeval’, reageert Isabelle Geeraerts, woordvoerster bij Telenet, aan Data News. “Die oplichters nemen een reeks telefoonnummers, waarbij er deze keer blijkbaar veel tot het Telenet-netwerk behoren”, klinkt het.
Oproepen uit Ascension beginnen met +2
Wangiri-fraude is op zich geen nieuwe oplichterstruuk: ook vroeger werd al geprobeerd om mensen nietsvermoedend te laten terugbellen naar een gemist nummer. “Er is wel een verschil met de fraude vroeger: die is uitgekookter dan in het verleden. De oproepen uit Ascension beginnen met +2, en vervolgens zeven cijfers, naar analogie met Belgische oproepnummers. Wie gebeld wordt, denkt dat hij of zij een oproep ontvangen heeft uit de zone Brussel, maar in werkelijkheid is het landscode +2472. Dat vergroot de kans dat de nietsvermoedende klant zal terugbellen.”
Update: Telenet blokkeert oproepen uit Ascension
Uit de klachten blijkt ook nog dat voortdurend andere nummers worden gebruikt om de oproepen te plegen. “Wanneer de gedupeerde nummers blokkeert op zijn of haar gsm, krijgt hij of zij bijgevolg nieuwe oproepen door andere exotische nummers”, zegt Tuerlinckx nog. Proximus en Telenet proberen ze te blokkeren, maar dat is niet altijd eenvoudig. “Ze spelen kort op de bal. Wij blokkeren een nummer en twee uur later zijn ze al opnieuw actief met een nieuw nummer”, zegt Isabelle Geeraerts van Telenet. “De volledige landcode blokkeren wij zelden, behalve wanneer vastgesteld wordt dat de code bijna uitsluitend voor fraude gebruikt wordt. Dat blijkt zo te zijn voor Ascension en daarom blokkeren wij sinds deze maand alle oproepen vanuit dat land voor alle klanten”, zo geeft Geeraerts nog mee.
Wat kan je er zelf tegen beginnen?
- Oproepen uit exotische landen kan je wel altijd zelf blokkeren op je smartphone: op die manier kan hetzelfde nummer je alvast niet meer lastig vallen. Op sommige smartphones – afhankelijk van de versie van de (Android-)software – kan je ook hele landcodes zelf blokkeren, of nog drastischer: de deur toegooien voor alle onbekende nummers.
- Maar het belangrijkste advies is vooral om niet terug te bellen naar de buitenlandse nummers. En om dus extra uit je doppen te kijken wanneer je een onbekend nummer ziet dat op het eerste zicht uit de Brusselse 02-zone lijkt te komen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier