Volgens de claimorganisatie lijden door beperkende voorwaarden van Apple miljoenen Europese consumenten schade. Namens hen wordt een schadevergoeding gevorderd.

Buitensporig hoge prijzen

Mensen kunnen zich al melden bij de stichting als ze na 1 september 2009 minimaal één keer een app hebben gekocht of wel eens vanuit een app een aankoop deden. Apple rekent ontwikkelaars van apps in de App Store een flinke commissie, en de stichting vindt die bedragen buitensporig hoog. Het Amerikaanse bedrijf is hiervoor aansprakelijk gesteld en de stichting wil de zaak nu voor de rechter uitvechten.

Het gaat niet om de eerste claimzaak die vanuit Nederland wordt gestart tegen Apple. Vorige maand kondigde Stichting App Stores Claims al aan een zaak te beginnen tegen Apple en Google. De organisatie, waarvan techondernemer en -journalist Alexander Klöpping de bestuursvoorzitter is, gaf aan dat Nederlanders de laatste jaren bij elkaar tot wel één miljard euro te veel hebben betaald voor aankopen via de appstores.

Nederland is zeker niet het enige land waar dergelijke claims tegen Google en Apple op tafel liggen. In het Verenigd Koninkrijk is bijvoorbeeld vorig jaar al een soortgelijke actie gestart.

Volgens de claimorganisatie lijden door beperkende voorwaarden van Apple miljoenen Europese consumenten schade. Namens hen wordt een schadevergoeding gevorderd.Mensen kunnen zich al melden bij de stichting als ze na 1 september 2009 minimaal één keer een app hebben gekocht of wel eens vanuit een app een aankoop deden. Apple rekent ontwikkelaars van apps in de App Store een flinke commissie, en de stichting vindt die bedragen buitensporig hoog. Het Amerikaanse bedrijf is hiervoor aansprakelijk gesteld en de stichting wil de zaak nu voor de rechter uitvechten.Het gaat niet om de eerste claimzaak die vanuit Nederland wordt gestart tegen Apple. Vorige maand kondigde Stichting App Stores Claims al aan een zaak te beginnen tegen Apple en Google. De organisatie, waarvan techondernemer en -journalist Alexander Klöpping de bestuursvoorzitter is, gaf aan dat Nederlanders de laatste jaren bij elkaar tot wel één miljard euro te veel hebben betaald voor aankopen via de appstores.Nederland is zeker niet het enige land waar dergelijke claims tegen Google en Apple op tafel liggen. In het Verenigd Koninkrijk is bijvoorbeeld vorig jaar al een soortgelijke actie gestart.