De kans is groot dat u de plugin van Java in uw browser gebruikt. Ze wordt, vergelijkbaar met Adobe Flash, gebruikt om Java-applets te laden in uw browser wat mogelijk maakte om bepaalde toepassingen of animaties te draaien.

Maar anno 2016 is die aanpak gedateerd. Oracle stelt in een blogpost zelf voor dat het beter is om Java Web Start Technology te gebruiken, waarvoor geen plugin nodig is, in plaats van Java Applets. Oracle zal vanaf JDK9, dat in september verschijnt, de Java plugin stilaan de rug toekeren. In een toekomstige Java SE-versie wordt de technologie volledig verwijderd uit JDK en JRE.

Dat is goed nieuws voor de veiligheid van uw computer. Plugins zoals Java worden door hun populariteit immers vaak misbruikt door hackers om een browser of pc over te nemen. Dat zorgde de afgelopen jaren voor een hoop beveiligingsupdates. Daarnaast had Oracle de vervelende gewoonte om bij de installatie van Java plugins ook de Ask.com-toolbar te installeren tenzij je dit expliciet weigerde. Ook daar zijn we op termijn van verlost.

Plugins waren ooit een uitstekende manier om een (toen) vrij eenvoudige browser over meer multimediacapaciteiten te laten beschikken. Maar de laatste jaren, onder meer door HTML 5, kunnen browsers wel vlot overweg met zaken als video of het embedden van externe technologie. Daardoor worden aparte plugins zoals Silverlight, Adobe Flash of Java overbodig. De technologie zelf blijft wel in gebruik voor andere toepassingen, maar het tijdperk van plugins lijkt zo stilaan ten einde.

De kans is groot dat u de plugin van Java in uw browser gebruikt. Ze wordt, vergelijkbaar met Adobe Flash, gebruikt om Java-applets te laden in uw browser wat mogelijk maakte om bepaalde toepassingen of animaties te draaien.Maar anno 2016 is die aanpak gedateerd. Oracle stelt in een blogpost zelf voor dat het beter is om Java Web Start Technology te gebruiken, waarvoor geen plugin nodig is, in plaats van Java Applets. Oracle zal vanaf JDK9, dat in september verschijnt, de Java plugin stilaan de rug toekeren. In een toekomstige Java SE-versie wordt de technologie volledig verwijderd uit JDK en JRE.Dat is goed nieuws voor de veiligheid van uw computer. Plugins zoals Java worden door hun populariteit immers vaak misbruikt door hackers om een browser of pc over te nemen. Dat zorgde de afgelopen jaren voor een hoop beveiligingsupdates. Daarnaast had Oracle de vervelende gewoonte om bij de installatie van Java plugins ook de Ask.com-toolbar te installeren tenzij je dit expliciet weigerde. Ook daar zijn we op termijn van verlost.Plugins waren ooit een uitstekende manier om een (toen) vrij eenvoudige browser over meer multimediacapaciteiten te laten beschikken. Maar de laatste jaren, onder meer door HTML 5, kunnen browsers wel vlot overweg met zaken als video of het embedden van externe technologie. Daardoor worden aparte plugins zoals Silverlight, Adobe Flash of Java overbodig. De technologie zelf blijft wel in gebruik voor andere toepassingen, maar het tijdperk van plugins lijkt zo stilaan ten einde.