De Franse Raad voor de Mededinging in heeft de exclusiviteit van Orange (France Télécom) verbroken voor de commercialisering van de iPhone in Frankrijk.

Dat is een tegenvaller voor de operator, die verwachtte dat de iPhone zijn kerstverkoop de hoogte in zou duwen. "De exclusiviteit van Orange op de iPhone is een nieuwe factor van onbuigzaamheid in een sector die al lijdt onder een gebrek aan concurrentie", oordeelde de Raad.

"De iPhone van Apple is niet voorbehouden voor abonnees van Orange", was de uitleg tijdens een persmoment. SFR en Bouygues Telecom mogen de iPhone met abonnement verkopen indien ze overleggen met Apple of zich bevoorraden bij groothandelaars. Die maatregel is "met voorbehoud" dringend genomen omwille van de kerstperiode, een gunstige periode voor de verkoop van mobiele telefoons.

Verschillende operatoren en verdelers verklaarden aan het persagentschap AFP dat het technisch moeilijk zal zijn om de iPhone ter beschikking te stellen voor Kerstmis. Die aankondiging zou verschillende klanten kunnen aanzetten om te wachten met hun aankoop.

De Raad voor de Mededinging zal zich "binnen twaalf tot vijftien" maanden uitspreken over de grond van de zaak. Als de Raad van oordeel is dat de exclusiviteit anti-concurrentiële gevolgen heeft gehad, kan die ook Apple en Orange sanctioneren.

Orange heeft onmiddellijk na de beslissing aangekondigd dat het in beroep gaat en vindt het oordeel "erg omdat het de partnerschappen tussen operatoren en constructeurs" in vraag stelt.

De Raad zegt dat het "in principe niets heeft tegen exclusiviteit omdat die noodzakelijk kan zijn in bepaalde gevallen voor een economisch model of om innovatie te beschermen".

Orange, dat de iPhone verdeelt sinds november 2007, heeft een exclusiviteit van vijf jaar.

Bron: Belga

De Franse Raad voor de Mededinging in heeft de exclusiviteit van Orange (France Télécom) verbroken voor de commercialisering van de iPhone in Frankrijk. Dat is een tegenvaller voor de operator, die verwachtte dat de iPhone zijn kerstverkoop de hoogte in zou duwen. "De exclusiviteit van Orange op de iPhone is een nieuwe factor van onbuigzaamheid in een sector die al lijdt onder een gebrek aan concurrentie", oordeelde de Raad. "De iPhone van Apple is niet voorbehouden voor abonnees van Orange", was de uitleg tijdens een persmoment. SFR en Bouygues Telecom mogen de iPhone met abonnement verkopen indien ze overleggen met Apple of zich bevoorraden bij groothandelaars. Die maatregel is "met voorbehoud" dringend genomen omwille van de kerstperiode, een gunstige periode voor de verkoop van mobiele telefoons. Verschillende operatoren en verdelers verklaarden aan het persagentschap AFP dat het technisch moeilijk zal zijn om de iPhone ter beschikking te stellen voor Kerstmis. Die aankondiging zou verschillende klanten kunnen aanzetten om te wachten met hun aankoop. De Raad voor de Mededinging zal zich "binnen twaalf tot vijftien" maanden uitspreken over de grond van de zaak. Als de Raad van oordeel is dat de exclusiviteit anti-concurrentiële gevolgen heeft gehad, kan die ook Apple en Orange sanctioneren. Orange heeft onmiddellijk na de beslissing aangekondigd dat het in beroep gaat en vindt het oordeel "erg omdat het de partnerschappen tussen operatoren en constructeurs" in vraag stelt. De Raad zegt dat het "in principe niets heeft tegen exclusiviteit omdat die noodzakelijk kan zijn in bepaalde gevallen voor een economisch model of om innovatie te beschermen". Orange, dat de iPhone verdeelt sinds november 2007, heeft een exclusiviteit van vijf jaar. Bron: Belga