Orange niet gewonnen voor afschermen van toegang tot 5G-infrastructuur

Orange-topman Michaël Trabbia.

Orange is niet meteen gewonnen voor beperkingen ten aanzien van fabrikanten van 5G-apparatuur. Dat heeft CEO Michaël Trabbia gezegd. Hij reageert daarmee op de beslissing van de regering om kritieke 5G-infrastructuur te beschermen.

‘België heeft nood aan voldoende concurrentie’ op dit vlak, aldus Trabbia. Hij vraagt ‘duidelijke, afdwingbare en voor iedereen toepasbare’ beslissingen met betrekking tot deze delicate kwestie. De Nationale Veiligheidsraad (NVR) besliste onlangs om de toekomstige kritieke 5G-infrastructuur in ons land te beschermen. De regering plant een aantal beperkingen om niet-wenselijk gebruik van de infrastructuur te voorkomen.

Huawei en ZTE geviseerd

Hoewel geen enkele officiële communicatie dit bevestigt, worden vermoedelijk de Chinese leveranciers zoals Huawei en ZTE geviseerd. Deze leveranciers werden door de Europese Commissie ook opgenomen op een lijst van leveranciers die een ‘hoog risico’ vormen.

Orange-topman Trabbia vraagt minister van Telecommunicatie Philippe De Backer om verduidelijking ten aanzien van deze zogenaamde ‘risicovolle’ leveranciers. Indien Huawei en/of ZTE definitief aan de kant worden geschoven, zal dat een financiële impact hebben, verklaarde de CEO. De situatie van Orange is echter wel gunstiger dan die van andere spelers, voegt hij er nog aan toe.

Partner Content