David Van Waesberghe, één van de oprichters van het voormalige Orqua (nu Centric), keert terug naar de ict-sector. Hij neemt een meerderheidsbelang in het Antwerpse 3D Consulting.

Met David Van Waesberghe keert er een op z'n minst kleurrijk figuur terug naar de Belgische ict-sector. Hij heeft zopas een belang van 80 procent genomen in het Antwerpse 3D Consulting en wordt er ceo en voorzitter van de raad van bestuur. Dat ict-dienstenbedrijf werd in 2008 opgericht door Kelly Lauwrijs en Marie-Jeanne Salaert. Het telt vandaag zo'n 30 ict-medewerkers en heeft klanten in verschillende sectoren (overheid, finance, industrie, ...).

Van Waesberghe (die binnenkort 36 wordt) was, samen met zijn ex-vrouw Nancy Steels, in 1998 de oprichter van Orqua. Dat bedrijf werd begin 2006 uiteindelijk overgenomen door het Nederlandse Centric, waarna in 2007 een helse soap volgde rond de overname van Apem door Centric. Van Waesberghe was gevraagd om één en ander in goede banen te leiden, maar stapte in november ontgoocheld uit het bedrijf en de ict-sector. Hij ging zich voortaan bezighouden met zijn vastgoedbedrijf Castello Rioja

"Tot september laatstleden dacht ik er niet eens aan om terug te keren", zegt Van Waesberghe. "Maar na wat mensen uit het verleden terug te zien, is het weer beginnen kriebelen." In de sector circuleerde nochtans het gerucht dat Van Waesberghe al een vinger in de pap had bij 3D Consulting. "Dat is een grote misvatting, omdat het gaat om ex-Orqua-medewerkers én omdat zij in één van mijn gebouwen gevestigd zijn. Maar er zitten wel meer ict-bedrijven in gebouwen die ik via Castello Rioja bezit."

Van Waesberghe wil met 3D Consulting "nummer 1 worden". "We moeten niet zielig doen. Ik zie echt opportuniteiten in deze crisisperiode. De ict-sector is altijd verwend geweest: er was gemakkelijk veel geld te verdienen en dat maakt de mensen lui." Zijn ambitie is om tegen eind dit jaar al een bedrijf met 100 mensen te hebben uitgebouwd. Overnames worden, in tegenstelling tot de Orqua-periode, een belangrijk deel van de strategie.

Of hij nog eens zou verkopen aan een bedrijf à la Centric? "Ik spreek mij niet graag uit over het verleden. Maar ik kan wel zeggen dat ik dit bedrijf nooit meer zal verkopen. Om eerlijk te zijn: ik doe dit voor mijn 2 dochters. Ze mogen later altijd 'nee' zeggen, maar ik wil ze tenminste die kans geven." En dan volgt plechtig: "Ik wil het nog één keer doen. Het vorige bedrijf was een meesterwerk. Dit zal er één blijven..."

David Van Waesberghe, één van de oprichters van het voormalige Orqua (nu Centric), keert terug naar de ict-sector. Hij neemt een meerderheidsbelang in het Antwerpse 3D Consulting. Met David Van Waesberghe keert er een op z'n minst kleurrijk figuur terug naar de Belgische ict-sector. Hij heeft zopas een belang van 80 procent genomen in het Antwerpse 3D Consulting en wordt er ceo en voorzitter van de raad van bestuur. Dat ict-dienstenbedrijf werd in 2008 opgericht door Kelly Lauwrijs en Marie-Jeanne Salaert. Het telt vandaag zo'n 30 ict-medewerkers en heeft klanten in verschillende sectoren (overheid, finance, industrie, ...). Van Waesberghe (die binnenkort 36 wordt) was, samen met zijn ex-vrouw Nancy Steels, in 1998 de oprichter van Orqua. Dat bedrijf werd begin 2006 uiteindelijk overgenomen door het Nederlandse Centric, waarna in 2007 een helse soap volgde rond de overname van Apem door Centric. Van Waesberghe was gevraagd om één en ander in goede banen te leiden, maar stapte in november ontgoocheld uit het bedrijf en de ict-sector. Hij ging zich voortaan bezighouden met zijn vastgoedbedrijf Castello Rioja "Tot september laatstleden dacht ik er niet eens aan om terug te keren", zegt Van Waesberghe. "Maar na wat mensen uit het verleden terug te zien, is het weer beginnen kriebelen." In de sector circuleerde nochtans het gerucht dat Van Waesberghe al een vinger in de pap had bij 3D Consulting. "Dat is een grote misvatting, omdat het gaat om ex-Orqua-medewerkers én omdat zij in één van mijn gebouwen gevestigd zijn. Maar er zitten wel meer ict-bedrijven in gebouwen die ik via Castello Rioja bezit." Van Waesberghe wil met 3D Consulting "nummer 1 worden". "We moeten niet zielig doen. Ik zie echt opportuniteiten in deze crisisperiode. De ict-sector is altijd verwend geweest: er was gemakkelijk veel geld te verdienen en dat maakt de mensen lui." Zijn ambitie is om tegen eind dit jaar al een bedrijf met 100 mensen te hebben uitgebouwd. Overnames worden, in tegenstelling tot de Orqua-periode, een belangrijk deel van de strategie. Of hij nog eens zou verkopen aan een bedrijf à la Centric? "Ik spreek mij niet graag uit over het verleden. Maar ik kan wel zeggen dat ik dit bedrijf nooit meer zal verkopen. Om eerlijk te zijn: ik doe dit voor mijn 2 dochters. Ze mogen later altijd 'nee' zeggen, maar ik wil ze tenminste die kans geven." En dan volgt plechtig: "Ik wil het nog één keer doen. Het vorige bedrijf was een meesterwerk. Dit zal er één blijven..."