Begin november overleed John Opel, IBM's vijfde ceo, die mee aan de wieg stond van het pc-tijdperk.

John R. Opel startte zijn carrière bij IBM als verkoper van boekhoudmachines en tijdssystemen, maar werd in 1959 assistent van de toenmalige ceo Thomas Watson Jr. Hij was president van IBM van 1974 tot 1983 en ceo van 1981 tot 1985. Hij was tevens voorzitter van IBM, van 1983 tot 1985.

In een terugblik op Opel stelt IBM dat zijn carrière samenviel met de doorbraak van IBM van producent van boekhoudmachines tot de meest vooraanstaande leverancier van informaticamateriaal. Zo heeft Opel de lancering van IBM's System/360 mainframe in 1964 gestuurd, terwijl hij begin jaren 80 als nagelnieuwe ceo ook het succes van de IBM PC mee bewerkstelligde. Overigens zou het naar verluidt Opel zijn geweest, die via een gesprek met de moeder van Bill Gates, IBM in de richting van Microsoft zou hebben gezet.

Anderzijds was het tevens Opel die moest optornen tegen de rechtszaak die de Amerikaanse overheid had ingespannen tegen IBM, inzake monopolistische praktijken. Dat resulteerde in een uitspraak die IBM verplichtte meer informatie over het besturingssysteem en de architectuur van zijn mainframes vrij te geven, zodat concurrenten makkelijker IBM-compatibele mainframes en software konden ontwikkelen.

John Roberts Opel, geboren in 1925, overleed op 86-jarige leeftijd in zijn huis in Fort Meyers, Florida.

Begin november overleed John Opel, IBM's vijfde ceo, die mee aan de wieg stond van het pc-tijdperk. John R. Opel startte zijn carrière bij IBM als verkoper van boekhoudmachines en tijdssystemen, maar werd in 1959 assistent van de toenmalige ceo Thomas Watson Jr. Hij was president van IBM van 1974 tot 1983 en ceo van 1981 tot 1985. Hij was tevens voorzitter van IBM, van 1983 tot 1985. In een terugblik op Opel stelt IBM dat zijn carrière samenviel met de doorbraak van IBM van producent van boekhoudmachines tot de meest vooraanstaande leverancier van informaticamateriaal. Zo heeft Opel de lancering van IBM's System/360 mainframe in 1964 gestuurd, terwijl hij begin jaren 80 als nagelnieuwe ceo ook het succes van de IBM PC mee bewerkstelligde. Overigens zou het naar verluidt Opel zijn geweest, die via een gesprek met de moeder van Bill Gates, IBM in de richting van Microsoft zou hebben gezet. Anderzijds was het tevens Opel die moest optornen tegen de rechtszaak die de Amerikaanse overheid had ingespannen tegen IBM, inzake monopolistische praktijken. Dat resulteerde in een uitspraak die IBM verplichtte meer informatie over het besturingssysteem en de architectuur van zijn mainframes vrij te geven, zodat concurrenten makkelijker IBM-compatibele mainframes en software konden ontwikkelen. John Roberts Opel, geboren in 1925, overleed op 86-jarige leeftijd in zijn huis in Fort Meyers, Florida.