Kunnen het internet en de sociale media ouderen uit hun isolement halen? Een team onder leiding van de Universiteit van Exeter onderzocht het, en verkreeg bemoedigende resultaten.

Betere informatieverwerking, meer zelfvertrouwen en vaker sociaal contact

Een groep van 76 Britten van 60 tot 95 jaar kreeg een jaar lang een aan oudere gebruikers aangepaste computer en een internetverbinding. De ene helft kreeg een training om met sociale media en sociale instrumenten als e-mail en Skype aan de slag te gaan, de andere niet.

Na afloop bleek dat de groep die training kreeg, beter informatie kon verwerken, meer zelfvertrouwen had en vaker sociale contacten legde. Dat leidde onrechtstreeks tot een algemene verbetering van hun geestelijke gezondheid.

Nuttige technologie

'Wie geïsoleerd raakt, is kwetsbaarder voor ziekte en achteruitgang', zegt onderzoeksleider Thomas Morton. 'Deze studie toont hoe technologie een nuttig instrument kan zijn om sociale connecties mogelijk te maken. Oudere mensen helpen om technologie goed te gebruiken, kan hun gezondheid en welzijn in belangrijke mate verbeteren.'

Het onderzoek, dat de naam Ages 2.0 kreeg, werd door de Europese Unie gefinancierd. Tegen 2060 zal het aandeel van de 65-plussers in Europa al bijna 30 procent bedragen; vandaag is dat 17 procent. (IPS/MI)

Kunnen het internet en de sociale media ouderen uit hun isolement halen? Een team onder leiding van de Universiteit van Exeter onderzocht het, en verkreeg bemoedigende resultaten.Een groep van 76 Britten van 60 tot 95 jaar kreeg een jaar lang een aan oudere gebruikers aangepaste computer en een internetverbinding. De ene helft kreeg een training om met sociale media en sociale instrumenten als e-mail en Skype aan de slag te gaan, de andere niet.Na afloop bleek dat de groep die training kreeg, beter informatie kon verwerken, meer zelfvertrouwen had en vaker sociale contacten legde. Dat leidde onrechtstreeks tot een algemene verbetering van hun geestelijke gezondheid.'Wie geïsoleerd raakt, is kwetsbaarder voor ziekte en achteruitgang', zegt onderzoeksleider Thomas Morton. 'Deze studie toont hoe technologie een nuttig instrument kan zijn om sociale connecties mogelijk te maken. Oudere mensen helpen om technologie goed te gebruiken, kan hun gezondheid en welzijn in belangrijke mate verbeteren.'Het onderzoek, dat de naam Ages 2.0 kreeg, werd door de Europese Unie gefinancierd. Tegen 2060 zal het aandeel van de 65-plussers in Europa al bijna 30 procent bedragen; vandaag is dat 17 procent. (IPS/MI)