Overeenkomst tussen América Móvil en KPN opgezegd

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

América Móvil heeft zijn samenwerkingsovereenkomst met KPN opgezegd. In die overeenkomst legden beide bedrijven onder meer vast dat de Mexicaanse telecomgigant zijn belang in KPN zou beperken tot minder dan 30 procent.

América Móvil heeft zijn samenwerkingsovereenkomst met KPN opgezegd. In die overeenkomst, die dateert van 20 februari, legden beide bedrijven onder meer vast dat de Mexicaanse telecomgigant zijn belang in KPN zou beperken tot minder dan 30 procent. De beëindiging geeft het Mexicaanse telecombedrijf de mogelijkheid om zijn belang in de Nederlandse moeder van BASE uit te breiden tot 30 procent of meer. América Móvil bezit nu 28 procent van KPN. Bij een belang van meer dan 30 procent is een investeerder verplicht om een openbaar bod op alle uitstaande aandelen van het betreffende bedrijf uit te brengen.

KPN gaf in een eerste reactie aan niet op de hoogte te zijn van de intenties van AMX. Het Mexicaanse bedrijf heeft niet laten weten of het geïnteresseerd is in een groter belang, aldus een woordvoerder.

In de samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen werd wel afgesproken dat AMX twee commissarissen mocht aanwijzen bij KPN. Die blijven aan zolang AMX minstens 20 procent van de aandelen van KPN bezit, liet het Nederlandse telecombedrijf maandag weten.

Vijandig bod KPN en América Móvil hebben een bedenkelijke relatie opgebouwd het voorbije jaar. Zo beantwoorde KPN een vijandig bod van ceo Carlos Slim met een poging tot de verkoop van zijn Duitse dochter E-Plus. Dat mislukte, en uiteindelijk kreeg Slim toch 28 procent van KPN in handen.

De instap veranderde echter niets aan de precaire financiële situatie van KPN. Onlangs nog moesten de Nederlanders op zoek gaan naar 4 miljard euro om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, en werd de uitkering van het dividend geschrapt.

Om de positie van KPN te kunnen vrijwaren, leek het er op dat América Móvil zijn duit in het zakje wilde doen en werd er beslist om nauwer te gaan samenwerken. Carlos Slim kreeg zo meer macht over KPN, en de Nederlanders kregen voor elkaar dat AMX zijn belang in KPN niet boven de 30 procent zou laten uitstijgen.

Aan dat samenwerkingsakkoord heeft Slim nu dus een einde gemaakt. Over het waarom van de beslissing wordt niets gezegd, al zou het kunnen dat de overnamekoorts rond KPN zo opnieuw wordt aangewakkerd. Na de overeenkomst tussen beide partijen ging men er van uit dat América Móvil niet langer geïnteresseerd was in een overname. Dat ‘euvel’ is nu van de baan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content