Overheid blokkeert tientallen websites

© Reuters

Sinds 2009 groeit de Belgische ‘zwarte lijst’ voor het internet gestaag. De overheid sluit vooral de toegang af tot webistes waar verboden middelen verkocht worden of goksites zonder verguinning.

Hoogleraar ICT-recht Patrick Van Eecke waarschuwt in De Standaard voor censuur en pleit voor een aparte commissie die toezicht houdt.

Op de ‘zwarte lijst’ staan in totaal meer dan tachtig websites. Wie het adres ervan ingeeft, komt normaal gezien terecht op de ‘StopPage’ van de overheid. Het gaat bijvoorbeeld om sites waar anabolen worden verkocht, of goksites zonder vergunning.

Censuur

De voorwaarden om iets te blokkeren staan in het Wetboek van Strafvordering. Daar gaat het er onder meer over dat de gegevens die op een site staan, deel moeten uitmaken van een misdrijf, een inbreuk moeten betekenen op de openbare orde of de goede zeden, of dat ze een gevaar moeten betekenen voor informaticasystemen.

Patrick Van Eecke, hoogleraar ICT-recht aan de Universiteit Antwerpen, hekelt het gebrek aan transparantie over de lijst. “Hoe een domeinnaam erop terechtkomt, de geheimdoenerij daarrond, dat zou wel in de toekomst naar censuur kunnen leiden”, vindt hij.

Wazig

“Die wazigheid stoort mij. Ik vind niet dat de lijst publiek moet worden gemaakt. Maar ze moet wel beschikbaar zijn voor controle door een instantie om te kijken welke domeinen erop staan en hoe ze erop terecht zijn gekomen.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content