Het wetsontwerp stelt dat de overheid niet langer 50 procent +1 aandeel moet hebben bij Proximus en Bpost. Een ondergrens is er niet. Ook mogen de ceo en voorzitter voortaan door de raad van bestuur worden benoemd. Tot nu toe gebeurde dat altijd door de overheid.

Het ontwerp bevat nog andere zaken die de overheidsbedrijven meer op gelijke voet moet brengen met concurrenten uit de privésector. Zo mogen de bedrijven voortaan op dezelfde manier gebruik maken van onderaannemers en zelfstandigen. Ook kan de raad van bestuur voortaan de beslissing van een voogdijminister naast zich neerleggen.

Minister voor Telecom Alexander De Croo laat in een persbericht weten dat de aanpassing geen beslissing is om het belang in Proximus of Bpost te verlagen. Al is het geen geheim van er vanuit de politiek al langer wordt gekeken naar de mogelijke opbrengst van een (gedeeltelijke) verkoop van Proximus.

Luxemburg

Proximus zelf liet eerder op de dag weten dat het voortaan volledig eigenaar is van Telindus Luxemburg. Het neemt daarbij 35,3 procent over van ArcelorMittal voor een niet genoemd bedrag.

Telindus Luxemburg telt vandaag vierhonderd werknemers en haalt dit jaar een vermoedelijke omzet van 115 miljoen euro. Proximus is in het land ook actief als telecomoperator met Tango.

Het wetsontwerp stelt dat de overheid niet langer 50 procent +1 aandeel moet hebben bij Proximus en Bpost. Een ondergrens is er niet. Ook mogen de ceo en voorzitter voortaan door de raad van bestuur worden benoemd. Tot nu toe gebeurde dat altijd door de overheid.Het ontwerp bevat nog andere zaken die de overheidsbedrijven meer op gelijke voet moet brengen met concurrenten uit de privésector. Zo mogen de bedrijven voortaan op dezelfde manier gebruik maken van onderaannemers en zelfstandigen. Ook kan de raad van bestuur voortaan de beslissing van een voogdijminister naast zich neerleggen.Minister voor Telecom Alexander De Croo laat in een persbericht weten dat de aanpassing geen beslissing is om het belang in Proximus of Bpost te verlagen. Al is het geen geheim van er vanuit de politiek al langer wordt gekeken naar de mogelijke opbrengst van een (gedeeltelijke) verkoop van Proximus.LuxemburgProximus zelf liet eerder op de dag weten dat het voortaan volledig eigenaar is van Telindus Luxemburg. Het neemt daarbij 35,3 procent over van ArcelorMittal voor een niet genoemd bedrag.Telindus Luxemburg telt vandaag vierhonderd werknemers en haalt dit jaar een vermoedelijke omzet van 115 miljoen euro. Proximus is in het land ook actief als telecomoperator met Tango.