Overheid talmt met regelgeving Astrid-netwerk

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Astrid-communicatienetwerk van de hulpdiensten wacht nog altijd op de goedkeuring door de federale regering van het bedrijfsplan 2012-2017 en het KB rond ‘indoor’ dekking.

In de toekomst worden bouwheren van grote projecten verantwoordelijk voor hun eigen indoor radiodekking voor het Astrid-communicatienetwerk van de hulpdiensten. Tenminste als de nieuwe regelgeving er door komt. Een koninklijk besluit met de criteria voor het bepalen in welke gebouwen er indoor dekking moet komen, is al een hele tijd klaar maar is nog steeds niet gepubliceerd. Dit besluit borduurt voort op een eerste KB dat al in 2008 voor de oprichting van een veiligheidscommissie zorgde. Daarin zitten vertegenwoordigers van de hulp- en veiligheidsdiensten en zij beslissen of een bouwheer wel of niet voor dekking moet zorgen.

Als het nieuwe KB van kracht wordt, kunnen bouwheren van gebouwen waar veel mensen samenkomen – van winkelcentra, schouwburgen, sporthallen, scholen en rusthuizen tot nieuwe bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan – verplicht worden om zélf voor indoor dekking van het Astrid-netwerk te zorgen. “Een repeater voor indoor dekking is slechts een fractie van de totale kostprijs van een nieuw gebouw”, zegt Jean-Philippe Deckers, head of radio networks coverage & performance. Wel kunnen lokale overheden zoals gemeentes nu al indoor dekking verplichten. Enkele voorbeelden zijn Hotel La Réserve in Knokke-Heist en de winkelcentra K in Kortrijk en Médiacité in Luik.

Overigens wacht de nv Astrid ook nog op de goedkeuring van het bedrijfsplan 2012 (!) – 2017 door de federale regering. “We gaan ervan uit dat er in de komende weken een doorbraak komt voor beide dossiers die van belang zijn voor de dienstverlening en de radiocommunicatie van alle hulpdiensten”, aldus woordvoerder Frederik Langhendries.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content