Overheid vraagt vaker info over Twittergebruik

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

In een eerste ‘Transparancy Report’ stelt Twitter al meer aanvragen voor informatie vanwege overheden te hebben ontvangen in de eerste helft van 2012, dan in heel 2011.

In een eerste ‘Transparancy Report’ stelt Twitter al meer aanvragen voor informatie vanwege overheden te hebben ontvangen in de eerste helft van 2012, dan in heel 2011.

In een blog publiceert Twitter voor het eerst cijfers over het aantal verzoeken tot informatie door overheden: 849 wereldwijd, waarvan 679 vanuit de VS. In 63 procent van de gevallen (wereldwijd) werd positief op die vraag ingegaan, al dan niet met gedeeltelijke informatie. Dat percentage stijgt tot 75 procent voor de aanvragen door de Amerikaanse overheid. Twitter benadrukt dat het de gebruikers van dergelijke verzoeken op de hoogte brengt, tenzij uitdrukkelijk verboden door de wet.

Op rang twee staat Japan met 98 verzoeken (20% ingewilligd),gevolgd door Canada en Groot Brittannië (allebei 11 verzoeken, en allebei 18% ingewilligd). Alle andere landen op de lijst (waaronder onder meer Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zweden en Zwitserland) hadden minder dan 10 verzoeken. België komt niet in de lijst voor.

Overigens stelt Twitter wel eigen eisen aan de verzoeken tot informatie over de gebruikers van zijn diensten. Zo wordt geen informatie doorgegeven als niet precies wordt meegedeeld om welke gebruiker het gaat, en vraagt het al te brede verzoeken in te perken.

Concreet heeft Twitter zich onlangs nog verzet tegen de vraag van een onderzoeksrechter in New York voor het vrijgeven van informatie over een Twittergebruiker die zou betrokken zijn geweest bij de Occupy Wall Street protesten. Ook heeft Twitter zich verzet tegen het vrijgeven van informatie over gebruikers waarvan banden met WikiLeaks werden onderzocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content